THEPOWERGAME
Πολιτική αστάθεια χρόνων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στη Λιβύη, με εξελίξεις που επηρεάζουν και την ευρωπαϊκή πολιτική. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν από το Σάββατο, οπότε και ανακοινώθηκε η απομάκρυνση από τη θέση της, της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς, μετά από παρέμβαση του Λίβυου πρόεδρου Μοχάμεντ Μένφι.
Ωστόσο, στην απόφαση αντιτίθεται ο πρωθυπουργός, Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Έτσι, την Κυριακή, η κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε την απόφαση του προεδρικού συμβουλίου της χώρας να παύσει από τα καθήκοντά της την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Αλ Μανγκούς.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μέσο El-Marsad, η Αλ-Μανγκούς, προσκείμενη στον στρατηγό Χάφταρ, ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης, φέρεται να είχε λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο.
Το παιχνίδι εξουσίας διεξάγεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, στις 12 Νοεμβρίου, στην οποία οι συμμετέχοντες ευελπιστούν να επιταχυνθεί η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, εν όψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.
Η απομάκρυνση της Αλ Μανγκούς έγινε, όπως αναφέρθηκε, «προληπτικά» και προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις», ενώ της απαγορεύθηκαν τα ταξίδια.
Κατηγορείται ότι διεξήγαγε την εξωτερική πολιτική χωρίς να συνεννοείται με το Προεδρικό Συμβούλιο. Η έρευνα που θα διεξαχθεί, αναμένεται να διαρκέσει 14 ημέρες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παραβρεθεί στη σύνοδο στο Παρίσι (που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου) καθώς της έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Αντιδρά στην απόφαση ο πρωθυπουργός
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά ανέφερε ότι η εξουσία του διορισμού ή της αποπομπής υπουργών από την κυβέρνηση είναι δικό του αποκλειστικό προνόμιο.
Η χώρα κυβερνάται από μια προσωρινή κυβέρνηση, που προέκυψε ύστερα από την εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Ο Μένφι και ο Ντμπεϊμπά εκλέχθηκαν από το Προεδρικό Συμβούλιο που το απαρτίζει 75 μέλη, με τους δύο τους να εκπροσωπούν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα.