THEPOWERGAME
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ παρά τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν στο προηγούμενο διάστημα.
Αντί να παρατηρείται μια μεγάλη εισροή ενδιαφερόμενων στην αγορά εργασίας, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως οι εργαζόμενοι είναι 5 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Τρία εκατομμύρια λιγότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν μια θέση εργασίας.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, αυτό το υποτονικό ενδιαφέρον για την επιστροφή στην αγορά εργασίας έχει απογοητεύσει την κυβέρνηση των Δημοκρατικών που ήλπιζε σε μια ισχυρότερη εισροή εργαζομένων που θα στήριζε την οικονομική ατζέντα του Λευκού Οίκου.
Απορημένοι είναι, παράλληλα, οι οικονομικοί αναλυτές διότι δεν είχαν προβλέψει πως σε εστίαση και σούπερ μάρκετ θα υπήρχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
Βέβαια, οι ίδιοι εξηγούν ότι είναι πολλά τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ που έχουν λάβει πολλαπλά επιδόματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες.
Παράλληλα, οι αξίες στην αγορά κατοικίας και οι τιμές των μετοχών έχουν παρουσιάσει ανεπάντεχη άνοδο, τονώνοντας τις περιουσίες των νοικοκυριών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι γίνονται πιο προσεκτικοί, ίσως και επιλεκτικοί, για την επόμενη εργασία τους. Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν, περιέγραψε αυτήν την τάση στην αγορά εργασίας σαν την «ανταρσία του Αμερικανού εργαζόμενου».
Άλλοι οικονομολόγοι παρατηρούν πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ΗΠΑ σε σχέση με την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, τα προγράμματα επιδότησης των εργαζομένων διευκόλυναν την άμεση επάνοδο τους στις θέσεις τους, προσπερνώντας έως έναν βαθμό τη διαδικασία αναζήτησης μιας νέας θέσης.
Στις ΗΠΑ, αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι.
Παραδόξως, αν και η ανισότητα του πλούτου έχει διευρυνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ανισότητα στα εισοδήματα περιορίστηκε διότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφηκε στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Αυτό αντανακλάται από τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών που ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019 και του 2020, τροφοδοτώντας τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.
Από την αρχή της πανδημίας, τα νοικοκυριά έχουν συγκεντρώσει 2,5 τρισ δολάρια παραπάνω σε σχέση με πριν. Η αύξηση της κατανάλωσης κατά 12% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Γι’ αυτό παρατηρείται μεγάλη αδυναμία της προσφοράς να ικανοποιήσει τη ζήτηση, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Ωστόσο, οι ειδικοί ήδη διαβλέπουν μια σταδιακή υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος που αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει αρκετούς να αναζητήσουν ξανά εργασία.