THEPOWERGAME
«Κανένα κρατικό όργανο…δεν αντιδρά και πιστέψτε με, αυτό επηρεάζει την εικόνα των ρωσικών εταιρειών που εξάγουν ασφάλεια πληροφοριών» είχε δηλώσει πρόσφατα ο 35χρόνος Ιλία Σάχκοβ, συνιδρυτής της Group IB, μιας από τις πιο διακεκριμένες εταιρείες της Ρωσίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.
Συμμετέχοντας σε πάνελ όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας της Ρωσίας, ο Σάχκοβ αναφέρθηκε ουσιαστικά στην ανεκτικότητα της Μόσχας σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου που επιτίθενται ηλεκτρονικά σε εταιρείες και οργανισμούς με την εγκατάσταση κακόβουλων λογισμικών, ζητώντας λύτρα. Παρόν στο πάνελ ήταν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μίχαηλ Μισούτσιν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τέλη Σεπτεμβρίου, ο Σάχκοβ συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και κατηγορείται για προδοσία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το Κρεμλίνο θεωρεί πως έχει συνεργαστεί με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και έχει ενεργήσει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας. Ο ίδιος αρνείται και τις δυο κατηγορίες, ενώ οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει έρευνες και στα γραφεία της Group IB στη Μόσχα. Ο Σάχκοβ βρίσκεται υπό κράτηση για ένα δίμηνο, ενώ κινδυνεύει με φυλάκιση 20 ετών.
Σε επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στη ρωσική έκδοση του περιοδικού Fortune, η μητέρα του Σάχκοβ, Λιουντμίλα, εκλιπαρεί για την αποφυλάκιση του γιού της, χαρακτηρίζοντάς τον «ειλικρινή πατριώτη». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε πως η επιστολή αυτή δεν έφθασε στα γραφεία της προεδρίας. Τόνισε στη συνέχεια πως «κατανοώ τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας. Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες εις βάρος του γιού της. Αλλά μόνον ένα δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εάν είναι ένοχος».
Η Interpol στο πελατολόγιο της Group IB
O συνιδρυτής της Group IB, Ντίμτρι Βόλκοφ, υπογραμμίζει πως η εταιρεία ακόμη δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των κατηγοριών εις βάρος του Σάχκοβ, γεγονός που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για εικασίες. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη Σταθερότητα του Κυβερνοχώρου (GCSC), η Group IB είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας στον κόσμο. Συμμετέχει σε πάνω από το 80% των μεγάλων ερευνών για την εξιχνίαση εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο εντός της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), η οποία απαρτίζεται από κράτη-μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Interpol, η Διεθνής Ένωση Αστυνομίας (IPA), εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λογισμικού, ενεργειακοί όμιλοι και τράπεζες περιλαμβάνονται στο πελατολόγιο της Group IB, οι δραστηριότητες της οποίας απλώνονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Χαρισματικός επιχειρηματίας από το περιοδικό Fortune
Ο ίδιος ο Ιλία Σάχκοβ έχει συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο πάνω από μια φορά. Πριν ακόμη αποφοιτήσει από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστημίου Bauman στη Μόσχα ίδρυσε την Group IB. Το 2016 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους ευφυέστερους επιχειρηματίες του κόσμου κάτω από την ηλικία των 30 ετών.
Τα σχόλια του Σάχκοβ για τη στάση της Μόσχας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις φωτογράφιζαν τον Μακσίμ Γιακουμπέτς, ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της περιβόητης ομάδας χάκερς Evil Corp. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν πως έχει ενορχηστρώσει μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων και οικονομικών εγκλημάτων που έχουν κοστίσει τραπεζικές ζημιές της τάξεως των δεκάδων εκατ. δολαρίων.
Από το Δεκέμβριο του 2019, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε επικήρυξη με αμοιβή πέντε εκατ. δολαρίων για την παροχή πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη ή την καταδίκη του Γιακουμπέτς. Εκείνη την εποχή η Κεντρική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) των ΗΠΑ είχε αναρτήσει φωτογραφία του Γιακουμπέτς να συνομιλεί σε αστυνομικό στη Μόσχα μπροστά από την κατά παραγγελία του Lamborghini. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που έχει επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Γιακουμπέτς, «παρέχει απευθείας στήριξη στις κακόβουλες απόπειρες της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο».
Νωρίτερα φέτος ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά την αιφνίδια προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τέλη Σεπτεμβρίου, μάλιστα, οι ΗΠΑ απέλασαν τον χάκερ Αλέξεϊ Μπούρκοφ στη Μόσχα, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από το Κρεμλίνο «μια θετική εξέλιξη», αν και το ρήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών παραμένει βαθύ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για την ουδέτερη στάση που διατηρεί η Μόσχα απέναντι σε οργανώσεις κυβερνοεπιθέσεων που ζητούν λύτρα.