THEPOWERGAME
Τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G20 έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να προχωρήσει τα σχέδιά της για ένα νέο ταμείο που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να δανείζει σε ένα μεγαλύτερο εύρος κρατών μέσα στο νέο πλαίσιο της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Γκεοργκίεβα, η οποία διατήρησε τη θέση της παρά τις πρόσφατες κατηγορίες που αντιμετώπισε για ευνοϊκή προβολή των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας στην έκθεση «Doing Business 2018», όταν ήταν γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, λαμβάνει ακόμη μία «ψήφο εμπιστοσύνης» για να αναπτύξει το σχεδιαζόμενο ταμείο «Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας» (Resilience and Sustainability ή RTS), μέσω του οποίου θα μπορεί να πραγματοποιείται ο δανεισμός προς μεγαλύτερο αριθμό κρατών.
Οι G20 υποστήριξαν το RTS και κάλεσαν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να «συνεργαστούν στενά» για την εφαρμογή και ανάπτυξή του. Το ταμείο, το οποίο θα επεκτείνει τον τρόπο διάθεσης των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (ΕΤΔ), του αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου του ΔΝΤ, χαίρει και της στήριξης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, όπως φαίνεται από ανακοίνωση της Γέλεν μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 της Τετάρτης.
Το ταμείο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ να δανείσουν ή να δωρίσουν το μερίδιό τους από τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, προκειμένου να προσφέρουν μακροπρόθεσμο δανεισμό σε ευάλωτες χώρες μεσαίου εισοδήματος εν μέσω κορονοϊού.
Η Γκεοργκίεβα και η Σύνοδος των G7 στην Κορνουάλη
Η Γκεοργκίεβα είχε για πρώτη φορά αποκαλύψει τα σχέδιά της για το ταμείο κατά τη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο. Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ έχει παραγκωνιστεί το τελευταίο διάστημα ως δανειστής από τις κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών, που παρείχαν μεγάλη στήριξη για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού.
Κι αυτό γιατί τα υπάρχοντα προγράμματά του ΔΝΤ απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις μικρότερες και φτωχότερες χώρες.
Ταυτόχρονα όμως, έχουν δημιουργηθεί αντιπαλότητες μεταξύ ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, με την τελευταία να διεκδικεί ως παραδοσιακά δικό της, τον δανεισμό αναπτυσσόμενων οικονομιών.