THEPOWERGAME
Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προγραμματίζει να συνεδριάσει πάλι την Παρασκευή. Στο επίκεντρο της διερεύνησης το σκάνδαλο «Doing Business», που προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που έγινε από το δικηγορικό γραφείο WilmerHale, σύμφωνα με τα οποία, η Γκεοργκίεβα πίεσε προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να αλλάξει στοιχεία υπέρ της Κίνας, κατά την άσκηση των προηγούμενων καθηκόντων της.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα εξεταστεί η υπόθεση της Γκεοργκίεβα την Παρασκευή. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «σύντομα» για συζητήσει το ζήτημα, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσει την ημέρα.
«Το διοικητικό συμβούλιο παραμένει δεσμευμένο σε μία λεπτομερή, αντικειμενική και εντός καθορισμένου χρόνου επανεξέταση και αναμένει να συνεδριάσει και πάλι σύντομα, για περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Τι κατέθεσε η διευθύντρια του ΔΝΤ
Η Γκεοργκίεβα αρνήθηκε χθες δυναμικά τα όσα της καταλογίζει η εξωτερική έρευνα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ίδια άσκησε «υπερβολική πίεση» σε προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας για αλλαγές, οι οποίες ενίσχυσαν την αξιολόγηση της Κίνας στην αναφορά «Doing Business 2018» σε μία περίοδο κατά την οποία, η τράπεζα επεδίωκε την υποστήριξη του Πεκίνου για μία σημαντική αύξηση του κεφαλαίου της.
Σε μία λεπτομερή αναφορά της προς το διοικητικό συμβούλιο, ένα αντίγραφο της οποίας διάβασε το Reuters, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το δικηγορικό γραφείο WilmerHale, που πραγματοποίησε την έρευνα, παρεξήγησε τις ενέργειες της, ενώ η ίδια ασκούσε τα καθήκοντα της ως διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και της είπε ψευδώς ότι η ίδια δεν αποτελεί ένα πρόσωπο εντασσόμενο στην έρευνα.
Η Γκεοργκίεβα απέρριψε το συμπέρασμα της έρευνας του αναφερόμενου δικηγορικού γραφείου ότι τόσο η ίδια, όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας πίεσαν το προσωπικό της για να αλλάξει στοιχεία, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της Κίνας στην αναφορά του 2018, σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στις χώρες που είναι μέλη της τράπεζας. Η ίδια απορρίπτει επίσης κάθε σχέση της με την αύξηση του κεφαλαίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σχέδιο πραξικοπήματος;
Η ίδια η Γκεοργκίεβα υποστηρίζει ότι είναι «θύμα μιας βρώμικης εκστρατείας». Και για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση, έχει προσλάβει την εταιρεία συμβούλων SKDK, η οποία μετρά μεταξύ των πελατών της και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Ο βρετανικός Guardian έχει υποστηρίξει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ αντιμετωπίζει σχέδιο πραξικοπήματος», ενώ κατά τη γερμανική Handelsblatt: «Οι εργαζόμενοι (στο ΔΝΤ) ενοχλούνται από το στυλ διαχείρισής της και κάνουν λόγο για «σοβαρές αδυναμίες στις δεξιότητές της».
Από δικής του πλευράς, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε, σε άρθρο του στο διαδικτυακό περιοδικό Project Syndicate, πως «υπάρχουν μακροχρόνιες θεσμικές αντιπαλότητες μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αντιπαλότητες, που ενισχύθηκαν από τα σχέδια του ΔΝΤ να ενισχύσει τον δανεισμό σε αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που παραδοσιακά είναι ο ρόλος της Τράπεζας. Και πως η Γκεοργκίεβα στοχοποείται και επειδή με τις πολιτικές της, έχει κάνει εχθρούς στην Παγκόσμια Τράπεζα.