THEPOWERGAME
Την προσέγγιση που θα ακολουθήσει απέναντι στην Κίνα αλλά και την ευρωπαϊκή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το σύμφωνο Aukus, θα συζητήσουν αργότερα σήμερα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Σύνοδο Κορυφής που λαμβάνει χώρα στην πόλη Κραν της Σλοβενίας.
«Η ΕΕ έχει επιδιώξει να αποφύγει την σύγκρουση με το Πεκίνο, αλλά δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε την Κίνα σαν καλοπροαίρετο εμπορικό εταίρο», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters. Οι Ευρωπαίοι καλούνται να διαμορφώσουν μία συγκροτημένη στρατηγική σε συνέχεια των κυρώσεων που επέβαλαν σε Κινέζους αξιωματούχους στις 22 Μαρτίου για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, που έφερε κινεζικές αντικυρώσεις και έχει βάλει σε εκκρεμότητα την ήδη διαπραγματευθείσα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας.
Το άλλο ζήτημα που καλούνται να διευθετήσουν είναι η στάση που θα τηρήσουν απέναντι στους διατλαντικούς εταίρους, με τη Γαλλία να πιέζει για να προχωρήσουν τα σχέδια της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ως απάντηση στο μέτωπο Aukus.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προγραμμάτισε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές σκηνικό μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη σύναψη της συμφωνίας ασφάλειας AUKUS και με δεδομένη την κατεύθυνση των διμερών σχέσεων με την Κίνα.
Το θέμα του Αφγανιστάν
Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις για το ότι επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα των συμμάχων της στην ΕΕ κατά τη χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Ακόμη, ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις αντιμετωπίζουν με ολοένα μεγαλύτερο σκεπτικισμό την τροχιά σύγκρουσης που έχει πάρει η Ουάσινγκτον έναντι της Κίνας και τις προσπάθειές της η Ευρώπη να συμπαραταχθεί μαζί της.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής ξεκινά σήμερα. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η σύνοδος με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της οποία θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).