THEPOWERGAME
Οι διακοπές ρεύματος σε τουλάχιστον δέκα περιφέρειες της Κίνας προσθέτουν ένα ακόμη κεφάλαιο στο παγκόσμιο πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίες και των επιπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Η ανεπαρκής ηλεκτροδότηση έχει οξυνθεί τον τελευταίο μήνα, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για ετήσια μείωση της βιομηχανικής παραγωγής έως και 4,5% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Εργοστάσια σε βιομηχανικές πόλεις της νότιας και της ανατολικής Κίνας, όπως είναι η Τζιαντζού και η Φοσάν, που επικεντρώνονται στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων και εξειδικευμένων τεχνολογικών εξαρτημάτων λειτουργούν από το καλοκαίρι μια ή και τρεις λιγότερες ημέρες ανά εβδομάδα για να ανταπεξέλθουν στη μείωση της ηλεκτροδότησης. Πληροφορίες του Bloomberg αποκαλύπτουν πως οι αρχές της Γκουαντόνγκ, μιας περιφέρειας στο νότιο τμήμα της χώρας όπου η τοπική οικονομία είναι μεγαλύτερη από την αυστραλιανή, ζήτησαν από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο «φυσικό φως» στα σπίτια τους και να περιορίζουν τη χρήση των κλιματιστικών.
Μείωση ή και «πάγωμα» της παραγωγής
Τουλάχιστον 15 εισηγμένες εταιρείες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Yunnan Aluminium που αντιπροσωπεύει το 10% της παραγωγής αλουμινίου στη χώρα, ανακοίνωσαν πως οι περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και οι απότομες διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζουν την παραγωγή τους. Ταϊβανέζικες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τη λειτουργία εργοστασίων στην Κίνα, επιβαρύνοντας με ένα ακόμη εμπόδιο τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που πάσχουν από ελλείψεις προϊόντων και καθυστερήσεις στην εκτέλεση παραγγελιών.
Οικονομικοί αναλυτές της Nomura Holdings και της China International Capital αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την κινεζική οικονομία. Η Nomura, μάλιστα, αναμένει πως η ετήσια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 7,7% από το 8,2% που είχε προβλέψει αρχικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αρνητικές αναθεωρήσεις εάν συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος.
Στα ύψη οι τιμές του γαιάνθρακα και του φυσικού αερίου
Παραδόξως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας για τη δυναμική ανάκαμψη από το πρώτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19 αλλά και των φιλόδοξων στόχων του Πεκίνου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που έχουν οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του άνθρακα. Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί με τον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2060 στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ατζέντα που έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές του γαιάνθρακα όχι μόνο στην Κίνα αλλά σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, οι τοπικές κυβερνήσεις διστάζουν να χρησιμοποιούν εκτενώς γαιάνθρακα, επιβάλλοντας περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η τιμή αναφοράς του γαιάνθρακα στην Κίνα κινήθηκε στα 168 δολάρια τον τόνο την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας άνοδο 56% από τις αρχές του έτους. Μεγάλη άνοδος έχει επίσης σημειωθεί στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ασία και ανεπάρκειας των ροών στην ευρωπαϊκή αγορά. Στη Γηραιά Ήπειρο έχει σημειωθεί άνοδο σχεδόν 500% το τελευταίο 12μήνο.
Στην Κίνα αναμένεται να υπάρξει άνοδος των τιμών στα τελικά προϊόντα διότι ο μεταποιητικός κλάδος δεν θα καταφέρει να καλύπτει στο αυξημένο κόστος ενέργειας. Οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου πληρώνουν τις παραγγελίες τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν στο πρακτορείο Bloomberg πως δεν υπάρχουν καν αρκετά αποθέματα στην Κίνα παρά το ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρσι.