THEPOWERGAME
Το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων κατά της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, άφησε ανοιχτό η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση
Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Huawei αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας σε μία σειρά ζητημάτων και ασκεί έντονες πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της αναφερόμενης κινεζικής εταιρείας στα δίκτυα επόμενης γενιάς της τεχνολογίας 5G. Οι ΗΠΑ επικαλούνται τις σχέσεις της Huawei με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι οι σχέσεις αυτές καθιστούν την Huawei ευάλωτη «στην άσκηση πιέσεων από την κινεζική κυβέρνηση, για τη συμμετοχή της σε κατασκοπεία».
Ερωτηθείσα σχετικά με την Huawei σε συνέντευξή της στο Reuters, η Ραϊμόντο εξήγησε ότι είχε πει σε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές τον Ιανουάριο ότι «δεν θα είμαι ήπια και τώρα υπάρχει η απόδειξη – δεν ήμασταν ήπιοι. Δεν πρέπει να ανησυχούν».
Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε την Huawei στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Μάιο του 2019. Η Ραϊμόντο δήλωσε ότι η λίστα «είναι ήδη ένα παντοδύναμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας και θα τη χρησιμοποιήσουμε εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο περιθώριο για την προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Ανέφερε επίσης: «Θα κάνουμε περισσότερα; Αν χρειαστεί, ναι».
Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ραϊμόντο.
Η «μαυρή λίστα» μεγαλώνει
Η κινεζική εταιρεία είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2020 ότι πωλούσε το τμήμα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων της, Honor Device Co, σε μία κοινοπραξία περισσότερων από τριάντα εμπορικών εκπροσώπων και επιχειρήσεων που προωθούν τα προϊόντα της. Τον προηγούμενο μήνα, μία ομάδα 14 Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να συμπεριληφθεί η εταιρεία Honor στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ανέφεραν ότι η Honor δημιουργήθηκε «για να παρακαμφθούν οι πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών».
Τέλος, η Ραϊμόντο επεσήμανε ότι το υπουργείο Εμπορίου συνεχίζει να προσθέτει και άλλες εταιρίες στη μαύρη λίστα.
Τον Ιούνιο συμπεριλήφθηκαν άλλες πέντε κινεζικές εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, εμπλέκονταν σε εξαναγκαστική εργασία των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον έλεγχο των εξαγωγών μας», δήλωσε η Ραϊμόντο.