THEPOWERGAME
Στα περισσότερα ράφια ενός βρετανικού σούπερ μάρκετ, δύσκολα θα βρει κάποιος καταναλωτής μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ενώ δεν είναι απίθανο να τα βρει και τελείως άδεια.
Την ώρα που έτσι κι αλλιώς η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει κλονιστεί και η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει διπλά το πρόβλημα -λόγω του Brexit- αναδεικνύεται άλλη μία, διαφορετική πτυχή στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, πάρα πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα περιέχουν ή χρειάζονται για να παραχθούν διοξείδιο του άνθρακα ή αλλιώς CO2. Με την παραγωγή CO2 στη Μ. Βρετανία να έχει πέσει στο μισό, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στην καθημερινότητα των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες για να ανοίξει ξανά μονάδα παραγωγής CO2 και κατ’ επέκταση να σταματήσει το εκτεταμένο πρόβλημα έλλειψης τροφίμων.
Γιατί το CO2 είναι τόσο σημαντικό για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών;
Το διοξείδιο του άνθρακα θεωρείται σημαντικό διότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκατοντάδων προϊόντων.
Αναλυτικότερα:
- σε ανθρακικό νερό, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά,
- στα βαρελίσια ποτά και μπύρες σε παμπ,
- στην προώθηση της ανάπτυξης των φυτών – όπως τα αγγούρια – σε θερμοκήπια,
- στην ελαφριά μέθη χοίρων και κοτόπουλων πριν από τη θανάτωση,
- σε συσκευασίες κρέατος, παιδικών τροφών, φρέσκων τροφίμων, και ψημένων τροφών, καθώς το CO2 παρατείνει τη διάρκεια ζωής αποτρέποντας τα βακτήρια,
- στη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων κατά τη μεταφορά, καθώς το CO2, χρησιμοποιείται με τη μορφή ξηρού πάγου και χιονιού.
Γιατί υπάρχει έλλειψη CO2;
Ωστόσο, γιατί τώρα παρατηρείται τόσο μεγάλη έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα; Η απάντηση κρύβεται πάλι στο ράλι ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Δύο μεγάλα βρετανικά εργοστάσια λιπασμάτων, στο Τισάιντ και στο Τσεσάιρ, σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω της αύξησης των τιμών στο φυσικό αερίο. Αυτά τα εργοστάσια παράγουν επίσης CO2 ως υποπροϊόν.
Γιατί αδειάζουν τα ράφια;
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, Ίαν Ράιτ, περιέγραψε την κατάσταση ως «πραγματική κρίση» με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν ελλείψεις σε πουλερικά, χοιρινό και αρτοσκευάσματα, ήτοι βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Οι μεγάλοι προμηθευτές κρέατος έχουν αποθέματα CO2 που τους αρκούν μέχρι 2-3 μέρες.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice προειδοποιεί τη βιομηχανία τροφίμων να αναμένει απότομη αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα.
Τι συνέβη το 2018
Η βρετανική αγορά αντιμετώπισε μία παρόμοια κατάσταση το 2018, όταν η συνηθισμένη μείωση της παραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες συνέπεσε με έναν καύσωνα, ο οποίος αύξησε τη ζήτηση για αναψυκτικά και κατεψυγμένα προϊόντα.