THEPOWERGAME
Μηνυτήρια αναφορά εις βάρος τεσσάρων μεγάλων εταιρειών στη Γερμανία υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), με την κατηγορία ότι έχουν επωφεληθεί από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντσιάνγκ της Κίνας.
Πρόκειται για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl και τις εταιρείες ένδυσης C&A και Hugo Boss.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου Deutsche Welle, το ECCHR, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, αποφάσισε να προχωρήσει στη μηνυτήρια αναφορά ύστερα από πληροφορίες που θέλουν τις εταιρείες να συνεργάζονται με προμηθευτές στην επαρχία Σιντσιάνγκ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της παραγωγής βαμβακιού στην Κίνα.
Η Aldi Group απάντησε πως οι κατηγορίες αυτές αφορούν τον προμηθευτή Turpan Jinpin Knitting αλλά έχει διακόψει κάθε συνεργασία από τα τέλη του 2019.
Παρομοίως, η Lidl δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP πως η μηνυτήρια αναφορά στηρίζεται σε «λίστες παλαιών προμηθευτών». Η C&A και η Hugo Boss αρνήθηκαν τις κατηγορίες, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές.
Από την πλευρά του, το ECCHR τόνισε πως αυτές «οι περιπτώσεις είναι ένα ακόμη παράδειγμα ενός πολύ μεγαλύτερου και συστημικού προβλήματος». Σε επίσημη ανακοίνωση του ECCHR αναφέρεται πως «ειδήμονες του διεθνούς δικαίου έχουν κατατάξει τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντσιάνγκ στην κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Εν συνεχεία υπογραμμίζεται πως «ωστόσο, ευρωπαϊκές μάρκες ρούχων και όμιλοι λιανικού εμπορίου προμηθεύονται ή προμηθεύονταν μέχρι και πρόσφατα προϊόντα από εταιρείες σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με τις λίστες προμηθευτών που δημοσιεύουν».
Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές
Τον περασμένο Απρίλιο, οι εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος του ιαπωνικού ομίλου Uniqlo, της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών παπουτσιών Skechers, του ισπανικού ομίλου Inditex και της γαλλικής εταιρείας SMCP για να διευκρινίσουν επίσης εάν έχουν επωφεληθεί από την καταναγκαστική εργασία της μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντσιάνγκ.
Στο μεταξύ, η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, αντιδρώντας με αντίποινα σε κυρώσεις της Δύσης. Γνωστές μάρκες ένδυσης και υπόδησης -όπως η Adidas, η H&M, η Nike αλλά και η Uniqlo- είχαν ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο πως δεν αγοράζουν πια βαμβάκι από την επαρχία Σιντσιάνγκ, οδηγώντας στο μποϊκατάρισμα των προϊόντων τους στην Κίνα.