THEPOWERGAME
«Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να πάρει τα κλειδιά μας και να αναλάβει τις επιχειρήσεις μας, εάν τα καταφέρει κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε την Πέμπτη ο Μετίν Ντεμίρ, επικεφαλής της Ένωσης Εργοδοτών του Κλάδου Υγείας της Τουρκίας (SEIS).
Ο κ. Ντεμίρ, ουσιαστικά, μιλούσε στο Reuters εκ μέρους όλων των επιχειρήσεων της Τουρκίας που παρέχουν ιατρικό εξοπλισμό στα κρατικά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Διαδηλώσεις για απλήρωτους λογαριασμούς
Εκατοντάδες προμηθευτές του κλάδου υγείας διαδήλωσαν την Πέμπτη στην Άγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για απλήρωτους λογαριασμούς, συνολικού ύψους 6 δισ τουρκικών λιρών ή 709 εκατ. δολαρίων.
Σε μια συμβολική κίνηση πέταξαν τα κλειδιά των γραφείων τους στις αρχές, προτείνοντάς τους να αναλάβουν τις εταιρείες τους χωρίς την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι υποχρεώσεις στον κλάδο παραμένουν ακάλυπτες και παρά το ότι συμφωνήσαμε δυο φορές σε μια προς κάτω αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας», τόνισε ο κ. Ντεμίρ.
Ειδικότερα, οι προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού των κρατικών και των πανεπιστημιακών κλινικών της Τουρκίας δέχτηκαν την πρώτη φορά έκπτωση 27% υπέρ του δημοσίου και τη δεύτερη φορά 25% στο πλαίσιο νέων ρυθμίσεων αποπληρωμής το 2018 και το 2020, αντίστοιχα. Την Πέμπτη προειδοποίησαν, μάλιστα, πως καθυστερήσεις στις παραδόσεις μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.
Οι δαπάνες υγείας και η υποτίμηση της λίρας
Οι δαπάνες στον κλάδο υγείας έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση από το 2018 λόγω της μεγάλης υποτίμησης που έχει υποστεί η τουρκική λίρα, έχοντας χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί γενικότερα στη χώρα από την πανδημία της νόσου Covid-19, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό. Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια διέξοδος, η κυβέρνηση έχει προτείνει έναν συνδυασμό μειώσεων για τους προμηθευτές με ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής έως και μια τριετία.
«Δεν έχουμε πια τη δύναμη να συντηρήσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα» είπε ο επικεφαλής της SEIS.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα παρουσίασε το τριετές δημοσιονομικό σχέδιο για την οικονομία, προσβλέποντας φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης 9% και 5% το 2022. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 21,7%, αντανακλώντας τις ισχυρότερες επιδόσεις από το 1999.
Όμως, η τουρκική λίρα παραμένει αποδυναμωμένη, με την κεντρική τράπεζα να μην προχωρά σε μια αυστηρή νομισματική πολιτική για να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα.