THEPOWERGAME
Λίγες ημέρες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς καλείται να παραστεί ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου ώστε να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε ως υπουργός Οικονομικών και νωρίτερα ως δήμαρχος του Αμβούργου όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για μια σειρά πολύκροτων οικονομικών υποθέσεων. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια πολιτική μανούβρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του Όλαφ Σολτς, με στόχο να παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην αρμόδια οικονομική επιτροπή του κοινοβουλίου την ώρα που η δημοτικότητά του είναι στα ύψη.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) εστιάζουν σε τρεις υποθέσεις που συσχετίζονται με θητείες του νυν υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας: το λογιστικό σκάνδαλο που οδήγησε στην κατάρρευση της Wirecard, το φορολογικό σκάνδαλο «cum-ex» και παρατυπίες στην Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Πρωταγωνιστής ο Σολτς στις δημοσκοπήσεις
Παρόλα αυτά μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού διαφαίνεται απίθανη, αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά πριν επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Επί του παρόντος, όμως, ο Όλαφ Σολτς με τους υπόλοιπους Σοσιαλδημοκράτες πρωταγωνιστούν στις δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών που είναι δρομολογημένες για την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Το SPD καταλαμβάνει ποσοστό 25%, με το CDU/CSU να ακολουθεί με 21%, οι Πράσινοι με 16% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία επίσης κινείται στο 11% και η Αριστερά στο 7%.
Έναυσμα για την στοχοποίηση του Όλαφ Σολτς αποτέλεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου η έφοδος των εισαγγελικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ερευνών για να εξακριβωθεί εάν στελέχη της προαναφερόμενης υπηρεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταβίβασαν προειδοποιήσεις εκ μέρους των τραπεζών για πιθανές ύποπτες συναλλαγές. Πηγές του γερμανικού Τύπου είχαν κάνει λόγο για πιθανές συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ με στόχο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο Όλαφ Σολτς επέκρινε αυτές τις εφόδους καθώς οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2020 και σε κάθε περίπτωση τα όποια ερωτήματα θα μπορούσαν να είχαν τεθεί «γραπτώς», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Σκάνδαλα cum–ex και Wirecard
Ένα ακόμη κεφάλαιο που θέλει να ανοίξει η ένωση CDU/CSU είναι σκάνδαλο cum-ex, το οποίο στέρησε φορολογικά έσοδα της τάξεως δεκάδων εκατομμυρίων από το γερμανικό δημόσιο εξαιτίας της μαζικής κατάχρησης επιστροφών φόρου που δίνονταν σε αγοραπωλησίες μετοχών. Στο σκάνδαλο αυτό συμμετείχαν τουλάχιστον 40 γερμανικές τράπεζες, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Die Zeit.
Μια από αυτές ήταν η Warburg Bank στο Αμβούργο. Εντούτοις, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ουδέποτε απαίτησαν την επιστροφή 47 εκατ. ευρώ στο δημόσιο όσο ήταν δήμαρχος ο Όλαφ Σολτς. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν πως επηρέασε τις φορολογικές αρχές και αναφέρονται σε τρεις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με έναν από τον ιδιοκτήτες της Warburg Bank.
Βέβαια η κεντρική επιχειρηματολογία εις βάρος του Όλαφ Σολτς αφορά στο σκάνδαλο από την κατάρρευση της Wirecard, ένα γεγονός που προ διετίας αιφνιδίασε τη διεθνή κοινή γνώμη σ΄ότι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας των χρηματοοικονομικών ομίλων στη Γερμανία. Ο ίδιος έχει απαντήσει στην κριτική που έχει ασκηθεί από το συμβάν, τονίζοντας πως προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου.
«Όταν ήταν παρόν την εποχή που συνέβησαν τόσα πολλά σκάνδαλα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι εάν ο Όλαφ Σολτς είναι ο κατάλληλος καγκελάριος για τη Γερμανία», σχολίασε ο Φρίντριχ Μερτς, εκπρόσωπος σε θέματα οικονομικής πολιτικής στο CDU/CSU. Το SPD αντεπιτέθηκε, υπογραμμίζοντας πως ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος του CDU/CSU για την καγκελαρία, «επίτηδες παραποιεί τα γεγονότα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για να πλήξει προσωπικά τον Όλαφ Σολτς».