THEPOWERGAME
Η Νορβηγίδα απερχόμενη πρωθυπουργός, συντηρητική Έρνα Σόλμπεργκ, παραδέχτηκε τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία με επικεφαλής τον αρχηγό των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε.
«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ που κυβερνά τη σκανδιναβική χώρα από το 2013, χρόνος ρεκόρ για τη δεξιά στην ιστορία της χώρας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».
Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε ο Στέρε, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.
Επόμενο στοίχημα ο σχηματισμός κυβέρνησης
Για να σχηματίσουν κυβέρνηση, οι Εργατικοί του Στέρε -οι οποίοι με καταμετρημένο το 97,5% των ψήφων συγκέντρωσαν 81 έδρες, ενώ απαιτούνται το ελάχιστο 85 σε σύνολο 169 του νορβηγικού κοινοβουλίου- θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς.
«Εμείς, ως το μεγαλύτερο κόμμα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση και νέα πορεία» σημείωσε ο Στέρε, προαναγγέλλοντας ότι εντός των επομένων ημερων θα προσκαλέσει σε συζητήσεις τους κομματικούς αρχηγούς, ξεκινώντας από το Κεντρώο Κόμμα και την Σοσιαλιστική Αριστερά.
Ο Στέρε θεωρητικά μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με αυτά τα δύο κόμματα, που συγκεντρώνουν συνδυαστικά 89 έδρες, και να αποφύγει να συνεργαστεί με τους Μαρξιστές ή τους Πρασίνους, οι οποίοι διαφωνούν στην πολιτική του για το πετρέλαιο.
Ωστόσο και με αυτούς τους εταίρους τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα καθώς οι απόψεις τους διαφέρουν σε μία σειρά θεμάτων.
Ο ρόλος της Νορβηγίας ως μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού χώρας ήταν στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα θέμα αποτελεί και το αυξανόμενο εισοδηματικό χάσμα στον πληθυσμό.
Πάντως σημαντικά μέρη της κυβερνητικής πολιτικής της χώρας αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα.
Η ισοτιμία της Νορβηγικής κορώνας έναντι του ευρώ έχει παραμείνει αμετάβλητη στα 10,20. «Θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις στους φόρους για παράδειγμα και μία διαφορετική σειρά προτεραιοτήτων, αλλά το μέγεθος του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με το αν η τωρινή κυβέρνηση παρέμενε» εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της DNB Markets, Κγιέρστι Χάουγκλαντ.