THEPOWERGAME
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυτήν την Πέμπτη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών εδώ και καιρό για δυο βασικούς λόγους που είναι αλληλένδετοι. Αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα δώσουν ένα βασικό στίγμα των προσδοκιών που διαμορφώνονται για το μακροοικονομικό τοπίο στην Ευρώπη μεσοπρόθεσμα. Στην κορυφή της ατζέντας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα είναι και η μελλοντική πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ), αν και δεν αναμένεται να προαναγγελθεί μια αλλαγή πλεύσης παρά μόνον ίσως μια μείωση των μηνιαίων τοποθετήσεων στα υφιστάμενα όρια.
Μείωση των μηνιαίων τοποθετήσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ
Η πλειοψηφία των αναλυτών της αγοράς που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters διαβλέπει πως οι μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ μπορεί να μετριαστούν έως και τα 60 δισ ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντί των 80 δισ ευρώ που ισχύουν σήμερα. «Αναμένουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση των αγορών στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ για το τέταρτο τρίμηνο λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της βρετανικής Barclays.
Ο Χόλγκερ Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, θεωρεί πως ένας εύκολος συμβιβασμός μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα είναι μια μείωση των μηνιαίων τοποθετήσεων στα 70 ή ακόμη και τα 60 δισ ευρώ. Τυπικά το ΡΕΡΡ αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Το ζήτημα είναι πως θα παρουσιαστεί μια επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος. Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ -συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό- επιθυμούν την επαναφορά της νομισματικής πολιτικής σε φυσιολογικά επίπεδα και μπορεί να θεωρήσουν πως μια τέτοια κίνηση θα ανοίγει το δρόμο σε μια σταδιακή απομάκρυνση των μέτρων.
Γεγονός είναι πως οι συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι θετικές και δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του έτους. Την Τρίτη ανακοινώθηκε από την Eurostat πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βάδισε σε ρυθμό 2,2% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο, αντανακλώντας μια ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα 19 κράτη-μέλη κατά 14,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι επιδόσεις αυτές είναι ισχυρότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που περιορίζονταν στο 2% σε τριμηνιαία βάση και στο 13,6%, ετησίως.
Η Ευρωζώνη σε τροχιά ανάκαμψης αλλά οι συνθήκες δεν έχουν εξομαλυνθεί
Μετά την αναπροσαρμογή του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2% αντί του «κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%» που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Πόσο μάλλον όταν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παρέμεναν υποτονικές τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας ενταθεί τελευταία λόγω ενός ανεπανάληπτου ράλι στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και της δυναμικής επανόδου της ζήτησης. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Berenberg, η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 2,2% για το 2021 έναντι του 1,9% που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο.
Επιπλέον, αν και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, το τοπίο παραμένει ρευστό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, των καθυστερήσεων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που συγκρατούν μια μεγαλύτερη επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας. Μια ανακοίνωση για τη σταδιακή αναδίπλωση του ΡΕΡΡ -πιθανώς από το δεύτερο τρίμηνο του 2022- δεν αναμένεται νωρίτερα από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ούτως ή άλλως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τόνισε πρόσφατα πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ευρωζώνη, χωρίς καμία ριζική αλλαγή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τη συζήτηση για την απομάκρυνση των μέτρων στήριξης να μετατίθεται για αργότερα.