THEPOWERGAME
Για κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν, λόγω της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων και της ανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία προειδοποιεί η Fitch Solutions σε έκθεσή της.
Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,7% φέτος, και ότι θα καταγράψει επιπλέον πτώση 5,2% το επόμενο έτος. Σε προηγούμενη πρόβλεψή της έβλεπε ανάπτυξη 0,4% για φέτος. «Ο ανησυχητικός τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη χώρα και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν σημαίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα θα γίνουν αισθητές βραχυπρόθεσμα» ανέφεραν αναλυτές της Fitch Solutions.
Όπως επισήμαναν οι ίδιοι άλλες οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιους τύπους πολιτικών κραδασμών οδηγήθηκαν επίσης σε κατάρρευση των θεσμών. Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, ξένες επενδύσεις στη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.
Την ίδια στιγμή ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι επίκειται οικονομική καταστροφή στο Αφγανιστάν, καθώς η μακρά ξηρασία και οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να επαναλειτουργήσουν, όμως έχουν τεθεί αυστηρά όρια στις αναλήψεις μετρητών, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται.
«Όλα είναι ακριβά τώρα, οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά», δήλωσε ο Ζελγκάι, ένας κάτοικος της Καμπούλ.
Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους… την ώρα που η χώρα καταρρέει οικονομικά
Παρά το γεγονός, όμως, πως η χώρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση οι Ταλιμπάν, που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν προετοιμάζονται σήμερα να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους
Ο αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Αχμαντουλάχ Μουτάκι ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Tolo μετέδωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρχει και ένας πρόεδρος, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters.
Κρίσιμο για την οικονομία του Αφγανιστάν είναι το αν οι διεθνείς δωρητές και οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νέα κυβέρνηση νόμιμη, με αναλυτές να αναμένουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία
Οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν μέσω ενός μη εκλεγμένου συμβουλίου από το 1996 ως το 2001 επιβάλλοντας μια ακραία εκδοχή της σαρίας. Αυτή τη φορά το ισλαμιστικό κίνημα επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο και έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην επιδοθεί σε αντίποινα εναντίον παλιών αντιπάλων του.
Όμως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αλλοι αμφιβάλλουν για τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν από τις πράξεις τους.