THEPOWERGAME
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει στην Κίνα και στην Ιαπωνία από σήμερα Τρίτη για να συζητήσει σχετικά με «τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ειδικότερα, ο κ. Κέρι, που ήδη επισκέφθηκε την Κίνα τον Απρίλιο, θα πάει στην Τιαντζίν για να «συνεχίσει τις συνομιλίες για διαστάσεις-κλειδιά της κλιματικής κρίσης», σημείωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Μετά την επίσκεψή του στη Σαγκάη στα μέσα Απριλίου, Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν δεσμευθεί «να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», με κοινή ανακοίνωση που είχαν δώσει στη δημοσιότητα, όμως η Κίνα ξεκαθάρισε στα τέλη Ιουλίου πως η διμερής συνεργασία σε τελευταία ανάλυση θα εξαρτηθεί από την «καλή υγεία συνολικά» των διμερών σχέσεων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με διεθνείς ομολόγους του στο Τόκιο, ανέφερε η αμερικανική διπλωματία, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους, στο πλαίσιο της συνεργασίας «για την αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».
«Ο πλανήτης υπάρχει κίνδυνος να υπερβεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου»
Η ασιατική περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου έχει σκοπό να «ενισχυθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι φιλοδοξίες όσον αφορά το κλίμα» πριν από την COP26 – τη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – η οποία θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη (Σκωτία) τον Νοέμβριο.
Ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα έκθεση με πολύ ανησυχητικό περιεχόμενο: κατ’ αυτήν, ο πλανήτης υπάρχει κίνδυνος να υπερβεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή «στις αρχές της δεκαετίας του 2030», ήτοι «δέκα χρόνια νωρίτερα» από την προηγούμενη εκτίμηση.
Οι άνθρωποι είναι «αναμφίβολα» υπεύθυνοι για την απορρύθμιση του κλίματος και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη αν θέλουν να περιοριστούν οι ζημιές, πρόσθεσαν οι ειδικοί.