THEPOWERGAME
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι εκτός ελέγχου για όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, τις νατοϊκές δυνάμεις. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο να εκκενώσεις μία ολόκληρη χώρα στην οποία βρίσκεσαι επί δύο δεκαετίες μέσα σε μόλις 17 ημέρες. Οι έχοντες διαβατήριο και διαπιστευτήρια φεύγουν κατά χιλιάδες. Την ώρα που γράφονται οι συγκεκριμένες γραμμές περισσότεροι από 48.000 έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από την πλευρά των Αμερικανών που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό.
Μετά την πρόσφατη ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά των Ταλιμπάν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση μετά τις 31 Αυγούστου αποτελεί παραβίαση συμφωνίας, ρήξη εμπιστοσύνης αλλά και παράταση κατοχής, χθες αποκαλύφθηκε πως ο Τζο Μπάιντεν έκανε ακόμη μία προσπάθεια να κερδίσει τον χρόνο που κυρίως οι φίλιες των ΗΠΑ δυνάμεις επίμονα ζητούν για να εκκενώσουν με ασφάλεια την χώρα. Στην Καμπούλ, μυστικά (δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά), έφτασε προχθές το βράδυ ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπέρνς.
Ο Διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκε με τον de facto αρχηγό των Ταλιμπάν. Την είδηση δεν διέψευσε κατηγορηματικά καμία από τις δύο πλευρές και φυσικά κάτι τέτοιο απλά την επιβεβαίωσε. Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι κίνηση απελπισίας καθώς οι διαρροές από τον Λευκό Οίκο στα αμερικανικά μέσα ξεκαθαρίζουν εδώ και μία εβδομάδα πως η 31η Αυγούστου ήταν από την αρχή ένας απόλυτα εφικτός στόχος για την αμερικανική Κυβέρνηση. Ο Γουίλιαμ Μπέρνς δεν είναι επίσης ένας «τυχαίος» διευθυντής της CIA. Είναι ένας από τους πιο παρασιμοφορημένους αξιωματούχους των ΗΠΑ με βαθιά γνώση της περιοχής και των ανθρώπων της. Συμμετείχε μάλιστα στην σύλληψη του Μπαραντάρ, του ανθρώπου σήμερα συνάντησε και ήταν από αυτούς που επέμεναν αρχικά να παραδοθεί στις Πακιστανικές αρχές και στην συνέχεια το 2018 να απελευθερωθεί…
Με τις συγκεκριμένες κινήσεις ο Τζο Μπάιντεν αρχικά τελειώνει εν τη γενέσει τους οποιεσδήποτε φωνές κυρίως συμμάχων αλλά και εγχώριων μέσων που θα πουν πως δεν έκανε τα πάντα. Σε δεύτερο χρόνο βασίζει το αυστηρό «τέλος» που είπε χθες στην τηλεδιάσκεψη των G7 κυρίως απέναντι σε Βρετανούς και Γερμανούς και κερδίζει λίγη μεγαλύτερη συμπάθεια στο εσωτερικό του ακροατήριο που τον στηρίζει με ποσοστά που ξεπερνούν το 60% στην εσπευσμένη αποχώριση από το Αφγανιστάν.
Οι δύο αρνήσεις του Μπάιντεν, σε φίλιες φωνές, ισοδυναμούν με μία κατάφαση προς την ειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση της αποχώρησης από την χώρα που λατρεύει να σκοτώνει αυτοκρατορίες. Μένει να φανεί εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι διατεθειμένος στο άμεσο μέλλον να ακούσει και τις φωνές που με βεβαιότητα θα τον κατηγορήσουν πως άφησε πίσω του σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στο έλεος αυτών που επί 2 δεκαετίες κυνηγούσε ανηλεώς.