THEPOWERGAME
«Φύλαγε τα ρούχα σου, να’ χεις τα μισά» μας διδάσκει η παροιμία για να είναι κανείς προνοητικός. Με ανάλογο σκεπτικό φαίνεται να ενεργούν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κόσμο, έχοντας συσσωρεύσει ρευστότητα 6,85 τρισ. δολαρίων και αντανακλώντας έτσι ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της S&PGlobalRatings.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης συμπεραίνει πως η ρευστότητα και οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις των εταιρειών είναι κατά 45% υψηλότερες από τον μέσον όρο πενταετίας και υπερβαίνουν κατά 2,6% αυτές του πρώτου τριμήνου.
Kολοσσοί όπως οι Google και η Apple ανασκουμπώνονται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα νευρικότητας παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν αποτρέψει επί του παρόντος μια μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Οπότε αναβάλουν επενδύσεις για το μέλλον.
Αν και αναλυτές της GoldmanSachs προέβλεπαν φέτος αύξηση 19% των δαπανών κεφαλαίου από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500, αναμένεται τελικά να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Νέες εκτιμήσεις της JMorganChase κάνουν λόγο για αύξηση 5,6% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Αυτή η τόνωση της ρευστότητας αποδίδεται, επίσης, στη δυνατότητα των εταιρειών να αντλούν κεφάλαια από τις ομολογιακές αγορές σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους για την επαναγορά μετοχών, την καταβολή μερισμάτων και την αποπεράτωση εξαγορών.
Η μετάλλαξη Δέλτα κρατά μακριά τους εργαζόμενους από τα γραφεία
Αφενός η παγκόσμια οικονομία έχει επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας που σχεδόν είχαν παγώσει κάθε κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους του κόσμου.
Αφετέρου είναι αρκετές οι εταιρείες που υιοθετούν προληπτικά μέτρα τόσο ως προς τη διαχείριση της οικονομικής τους κατάστασης, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.
Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι πως η Amazon ανέβαλε την επιστροφή όλων των υπαλλήλων της στα γραφεία μέχρι το 2022.
Ανάλογες αποφάσεις ελήφθησαν από τις αμερικανικές τράπεζες USBank και WellsFargo, τον επενδυτικό κολοσσό Blackrock, την αμερικανική εφημερίδα NewYorkTimes, τον αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης ViaconCBS, την πλατφόρμα ιδιωτικών μετακινήσεων Lyft και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσηςTwitter.
Οπότε το ολοκληρωτικό άνοιγμα των γραφείων από το Σεπτέμβριο και έπειτα τίθεται πια υπό αμφισβήτηση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που αποτρέπει στην πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Απλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναμένεται να ισχύουν κατά περίπτωση και δεν θα έχουν τον μαζικό χαρακτήρα των lockdowns.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τρίτη, ενισχυτική δόση από τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 που θα χορηγείται οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.