THEPOWERGAME
Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών είναι σαν παλεύουν με τα κύματα μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, με την καταιγίδα να μην κοπάζει ούτε στιγμή.
Ο δείκτης GoldenDragon στο χρηματιστήριο Nasdaq, o οποίος ενσωματώνει τις μετοχές των κινεζικές εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, απώλεσε την εβδομάδα που έληξε χθες 20 Αυγούστου σχεδόν το 10% της αξίας του, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο.
Από τον Φεβρουάριο, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει υποχωρήσει έως και 53%, με τις περιουσίες των πάμπλουτων Κινέζων που ίδρυσαν τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας, από τον Τζακ Μα της Alibaba μέχρι τον Πόνι Μα της Tencent, να συρρικνώνονται κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο νέος νόμος για τα προσωπικά δεδομένα
Πηγές του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua αποκάλυψαν την Παρασκευή πως το Πεκίνο έδωσε το πράσινο φως σε έναν νόμο για τα προσωπικά δεδομένα που τίθεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο και αναμένεται να δυσκολέψει τον τρόπο που οι πλατφόρμες της ψηφιακής τεχνολογίας αξιοποιούν τα στοιχεία των χρηστών τους.
Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νόμου, αναφέρεται πως θα αποσαφηνιστεί πως θα μπορεί να γίνεται η επεξεργασία «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως οι πλατφόρμες του Διαδικτύου θα πρέπει να αναπτύξουν «ισχυρά συστήματα συμμόρφωσης για την προστασία προσωπικών πληροφοριών».
Πληροφορίες των Financial Times αποκαλύπτουν πως προβλέπονται πρόστιμα που θα φθάνουν ακόμη και το 5% των ετήσιων εσόδων.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας έχασαν πάνω από 50 δισ. δολάρια
Νωρίτερα και ειδικότερα την Τρίτη, οι μετοχές των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας έχασαν πάνω από 50 δισ. δολάρια ύστερα από την ανακοίνωση ενός γενικότερου προσχέδιου κανόνων από την κρατική υπηρεσία για τη ρύθμιση της αγοράς (StateAdministrationforMarketRegulation, SAMR) για τη συμμόρφωση των εταιρειών σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού.
Σκοπός των κανόνων αυτών είναι να καταπολεμηθούν πρακτικές όπως ψευδείς διαφημίσεις, απατηλές αξιολογήσεις μέσω του Διαδικτύου και μονοπωλιακή συμπεριφορά που καταπνίγει μικρότερους ανταγωνιστές.
Εδώ και εννέα μήνες, το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει μέτρα για να καταπολεμήσει την όποια μονοπωλιακή συμπεριφορά των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας για να τους δαμάσει, ξεκινώντας από τη διάσπαση του κολοσσού ψηφιακής τραπεζικής AntGroup και την επιβολή προστίμου στον πανίσχυρο όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.
Στο στόχαστρο και η αγορά των online ηλεκτρονικών παιχνιδιών
Αφού οι αρμόδιες αρχές έθεσαν σε στενό κλοιό τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας από την Alibaba και την AntGroup του Τζακ Μα μέχρι την πλατφόρμα ιδιωτικών μετακινήσεων Didi, το Πεκίνο έθεσε στο στόχαστρο την αγορά των online ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την αρνητική επίδραση που έχουν στους ανηλίκους, ενώ κατέταξε αιφνιδίως τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό κλάδο στην κατηγορία των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Είτε πρόκειται για την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε για την ενδεχόμενη πρόσβαση που μπορεί να έχουν οι αμερικανικές αρχές στα δεδομένα των κινεζικών εταιρειών, το Πεκίνο φαίνεται αποφασισμένο να παρεμβαίνει εκεί που θεωρεί πως θα πρέπει να οριοθετήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.