THEPOWERGAME
Με τον κίνδυνο μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης είναι αντιμέτωποι οι Ταλιμπάν καθώς τα περισσότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Αφγανιστάν βρίσκονται σε λογαριασμούς του εξωτερικού που έχουν παγώσει σήμερα.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει απαγορεύσει κάθε πρόσβαση των Ταλιμπάν στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας που είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Financial Times.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.
Κανονικά ήταν να κατανεμηθούν 460 εκατ. δολάρια στο Αφγανιστάν από το ΔΝΤ -υπό την μορφή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) που είναι τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου. Αυτά τα κεφάλαια είχαν προαποφασιστεί στο πλαίσιο προγράμματος για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου Covid-19.
«Όπως πάντα, το ΔΝΤ καθοδηγείται από τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας», εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», πρόσθεσε.
Η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα αναγνωρίσουν μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Παρομοίως, η Ρωσία ανακοίνωσε πως επίσης δεν θα βιαστεί σε μια τέτοια απόφαση.
Αύξηση των τιμών στα τρόφιμα προβλέπεται για το Αφγανιστάν
Ο κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν, Αζμάλ Αχμάντι, δήλωσε από το εξωτερικό όπου βρίσκεται σήμερα πως «οι Ταλιμπάν μπορεί να νίκησαν στρατιωτικά, αλλά θα πρέπει να κυβερνήσουν», προσδιορίζοντας το ύψος των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 9 δισ δολάρια.
Τόνισε πως το Αφγανιστάν ήταν εξαρτημένο στην αποστολή αποθεματικών σε δολάρια από τις ΗΠΑ. Αυτά που ήδη βρίσκονται στη χώρα εξαντλούνται, αυξάνοντας τους κινδύνους για έναν εκτροχιασμό του πληθωρισμού, την αύξηση των τιμών τροφίμων και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
«Πιστεύω πως η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί. Θα περίμενα τη μείωση των ροών οικονομικής βοήθειας μέσα στους επόμενους μήνες και αυτό θα προκαλέσει την εξασθένιση της ισοτιμίας της χώρας», τόνισε ο Αζμάλ Αχμάντι.
Ο ίδιος διέψευσε πως η πρώην κυβέρνηση έχει κλέψει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, όπως ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν.
Διαφθορά: ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν
Παρόλα αυτά, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είναι επικριτικός για τους χειρισμούς της αφγανικής κυβέρνησης. H διαφθορά στο κράτος του Αφγανιστάν διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αλλά δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας, δήλωσε ο Αζμάλ Αχμάντι στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Έχοντας αποχωρήσει από τη χώρα, ο ίδιος δεν χαρακτηρίζει τη νίκη των Ταλιμπάν ως μια στρατιωτική νίκη. Ο κόσμος τους παρέδωσε την εξουσία ή κατέληξαν σε συμφωνίες.
Ο Αζμάλ Αχμάντι είπε πως ναι μεν οι Αμερικανοί είχαν δικαίωμα να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, αλλά οι περισσότεροι πολίτες εύχονταν να παραμείνουν στη χώρα.
Εύχεται το Αφγανιστάν να είχε περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Πριν φύγει με στρατιωτική πτήση από την Καμπούλ την Κυριακή, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν είχε μείνει έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα κλίμα ψυχραιμίας στον τραπεζικό κλάδο.
Αλλά σε μια σειρά μηνυμάτων που ανάρτησε στο Twitter αμέσως μετά την αποχώρησή του αναφέρθηκε στην έλλειψη προγραμματισμού από την ηγεσία του Αφγανιστάν. Τόνισε πως δεν θα μπορούσε να συγχωρέσει τον πρόεδρο της χώρας, Ασράφ Γκάνι, μια θέση που συμμερίζονται μέλη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
Άγνωστα τα ίχνη του προέδρου της χώρας μαζί με μεγάλο όγκο μετρητών
Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA αποκάλυψαν πως ο Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα -επίσης την περασμένη Κυριακή- με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο με μετρητά. Τα ίχνη του έχουν χαθεί καθώς κυκλοφορούν σενάρια που τον θέλουν να βρίσκεται από το Τατζικιστάν μέχρι το Ομάν και το Άμπου Ντάμπι.
«Είναι αλήθεια πως υπήρχε μεγάλη διαφθορά στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί κανένας. Αλλά πιστεύω πως είχαν ληφθεί κάποια μέτρα για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό και είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις μέσα σε ένα διάστημα λίγων ετών», δήλωσε ο Αζμάλ Αχμάντι στο BBC.
Πρόσθεσε πως θεωρώ, όμως ότι η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στον πρέσβη Καλιλζάντ (τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν) και τους Ταλιμπάν, από την οποία εξαιρέθηκε η κυβέρνηση της χώρας, συνείσφερε στην απονομιμοποίηση της».
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιδοκιμάσει τη συμφωνία που είχε συναφθεί με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα, βάσει της οποίας προβλέπονταν η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε 14 μήνες.
Ο διαπραγματευτής που εκπροσωπούσε την αμερικανική πλευρά ήταν ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι σήμερα.