THEPOWERGAME
Το απόλυτο χάος εξακολουθεί να επικρατεί στο Αφγανιστάν με χιλιάδες ανθρώπους να ψάχνουν τρόπους διαφυγής από τη χώρα και τη δυσπιστία και την ανησυχία για το πώς πρόκειται να κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους Αφγανούς πολίτες αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Οι φόβοι αυτοί δεν φαίνεται να εξαλείφθηκαν ούτε μετά την πρώτη τους συνέντευξη στον Τύπο και τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών εντός του ισλαμικού νόμου και θα παράσχουν αμνηστία σε όλους όσους τους πολέμησαν.
Οι Ταλιμπάν καλούν τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες του Αφγανιστάν καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν στο ισλαμιστικό κίνημα, που έχει καταλάβει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας και μπήκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους.
Ακόμη, υποσχέθηκε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε την τελευταία 20ετία, που ζούσαν στην παρανομία.
«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει κανένα πέπλο μυστικότητας», διαβεβαίωσε το στέλεχος των Ταλιμπάν, που θέλησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Δικαιώματα των γυναικών
Μιλώντας από το Κέντρο Τύπου το οποίο χρησιμοποιούσε και η αφγανική κυβέρνηση που κατέρρευσε την Κυριακή, o εκπρόσωπος επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά «στο πλαίσιο του Ισλαμικού Νόμου» και ότι θα τους επιτραπεί να εργάζονται και να σπουδάζουν.
«Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόοσο, όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς».
Επίσης, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ, αναφέροντας ότι «παραμένουν ανεξάρτητα», αλλά οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να εργάζονται ενάντια στις εθνικές αξίες».
“Unfortunately the last government was weak, they didn’t keep their promises”
Taliban spokesman Zabihullah Mujahid tells Kabul residents “their security is ensured” as he addresses Afghans for first time since the group took took control
Latest: https://t.co/IUtAPurBs4 pic.twitter.com/0NLuuc6FwE
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) August 17, 2021
Κανείς δεν θα σας χτυπήσει τη πόρτα
Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν πως δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις και ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις.
«Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας» υπογράμμισε. «Όλοι έχουν συγχωρεθεί» πρόσθεσε, προφανώς σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις ανησυχίες ότι θα επαναληφθούν οι αγριότητες όταν η χώρα βρέθηκε στα χέρια τους στο παρελθόν.
At a press conference, a Taliban spokesperson claims, "Women will be afforded all their rights…because women are a key part of society."
"We are guaranteeing all their rights within the limits of Islam." https://t.co/T0q9DYWhC3 pic.twitter.com/1SFCNA1seY
— ABC News (@ABC) August 17, 2021
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν:
Δήλωσε πως «θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους για να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να διασφαλίσουμε την ευημερία, ώστε να βγούμε από την κρίση».Διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός.
Είπε ότι από εδώ και πέρα το Αφγανιστάν θα καταστεί μια χώρα χωρίς ναρκωτικά, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να μας βοηθήσει για να αναπτύξουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. «Αν αναπτύξουμε εναλλακτικές καλλιέργειες, τότε μπορούμε να σταματήσουμε την καλλιέργεια ναρκωτικών» ανέφερε.
Επιπλεόν, τόνισε ότι «το έθνος μας είναι ένα μουσουλμανικό έθνος είτε τώρα είτε προ 20 ετών, αλλά όσον αφορά την ωριμότητα υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του τώρα και ημών 20 χρόνια πριν».