THEPOWERGAME
Με υψηλές προσδοκίες πορεύεται η Saudi Aramco για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού, ύστερα από την τριψήφια αύξηση κερδών σε σχέση με πέρσι, όταν είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19. Αν και εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε πως ο πετρελαϊκός κολοσσός γίνεται πιο «ανθεκτικός» και «ευέλικτος» όσο η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα κέρδη της Αramco διαμορφώθηκαν στα 25,5 δισ. δολάρια μέσα στο δεύτερο τρίμηνο με άνοδο της τάξεως του 288% από πέρσι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκαν στα
47,2 δισ. δολάρια από τα 23,2 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξεως του 103%.
Σενάρια για αύξηση των ήδη υψηλών μερισμάτων του ομίλου
Είναι αξιοσημείωτο πως οι διαθέσιμες ταμειακές ροές έφθασαν τα 22,6 δισ δολάρια και άρα ξεπέρασαν τα καθιερωμένα τριμηνιαία μερίσματα των 18,75 δισ δολαρίων για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Αυτό παρακινεί τους οικονομικούς αναλυτές να εικάζουν πως θα αποφασιστεί αύξηση των μερισμάτων από την Aramco. Στα 75 δισ δολάρια, τα ετήσια μερίσματα της Aramco είναι ήδη τα μεγαλύτερα του κόσμου και αποτελούν μια κρίσιμη πηγή για τη χρηματοδότηση της σαουδαραβικής οικονομίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ελέγχει το 98% από το μετοχικό κεφάλαιο του πετρελαϊκού κολοσσού.
«Θα εξετάσουμε αργότερα φέτος εάν θα διατηρήσουμε αμετάβλητο μέρισμα μας ή θα ενεργήσουμε διαφορετικά», σχολίασε ο οικονομικός διευθυντής της Aramco, Ζιάντ
αλ-Μουρσέντ.
Η πτώση των τιμών αντανακλά αβεβαιότητα
Μολονότι ο Αμίν Νάσερ είπε πως «παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά», πρόσθεσε πως «η πανδημία απέχει από το τέλος της». Απεναντίας η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 4% τη Δευτέρα -ύστερα από απώλειες 7% μια εβδομάδα πριν- αντικατοπτρίζουν την ανησυχία που επικρατεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού SARS-CoV-2. Χάρις στους εμβολιασμούς, όμως, το υγειονομικό σύστημα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δεν δέχεται πιέσεις όσο στα προηγούμενα κύματα μολύνσεων παρά την αύξηση των κρουσμάτων.
Εντούτοις γίνεται αντιληπτό πως οι κυβερνήσεις της Δύσης εξαρτώνται από τα εμβόλια και κάποια μέτρα πρόληψης για την ανάσχεση των κρουσμάτων, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την πλήρη επάνοδο κλάδων της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου παραμένει χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, αν και οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν ανακάμψει κατά 40% από τις αρχές του έτους.
Απομένει να εξακριβωθεί πώς θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί η σαουδαραβική οικονομία από την εξάρτησή της στο πετρέλαιο σε μια περίοδο που είναι μεγάλη η πίεση για την απανθρακοποίηση των οικονομιών. Όπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο
BBC, η Aramco φαίνεται με ορισμένους υπολογισμούς πως αντιπροσωπεύει πάνω από 4% των παγκόσμιων εκπομπών του θερμοκηπίου από το 1965.