THEPOWERGAME
Αντιμέτωπες με τον γρίφο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν έως ποιο βαθμό έχουν τα περιθώρια να ξεκινήσουν τη σταδιακή επαναφορά της νομισματικής πολιτικής στα προ πανδημίας επίπεδα. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση σηματοδότησε η Τράπεζας της Αγγλίας αφού θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα έχει φθάσει το 4% μέχρι τα τέλη του έτους από το πάνω του 3% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο.
Ωστόσο μόνον ένα μέλος από το οκταμελές διοικητικό συμβούλιο τάχτηκε υπέρ του περιορισμού των μέτρων στήριξης το συντομότερο δυνατό. Οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θεωρούν πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι μεταβατική.
Κατέληξαν, ως εκ τούτου, στο ότι θα χρειαστεί ναι μεν να μετριάσουν τη χαλαρή πολιτική τους αλλά στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό. Ήδη ο ετήσιος πληθωρισμός κυμάνθηκε τον Ιούνιο στο 2,5%, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την έκθεση του Μάιου. Κάποιος μετριοπαθής περιορισμός της νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως να είναι απαραίτητος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας. Στο επίκεντρο των μέτρων στήριξης βρίσκεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τάξεως των 875 δισ στερλινών, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού της βρετανικής οικονομίας.
Ένα 18μήνο από την αρχή της πανδημίας, η βρετανική οικονομία όπως και οι υπόλοιπες του ανεπτυγμένου κόσμου βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης που, όμως, είναι σχεδόν άνιση. Υπάρχουν κλάδοι στις οικονομίες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, που δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Βρετανίας, σχεδόν 1,9 εκατ. πολίτες βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς προσωρινής αργίας παρά την ανάκαμψη της οικονομίας. Η μετάλλαξη Δέλτα περιπλέκει τα πράγματα διότι είναι πιο μεταδοτική. Αν και το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται πως θα έχει ενισχυθεί κατά 5% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, παραμένει 4% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα αν και ισχυρότερο από τις προβλέψεις του Μάιου.
Από την άλλη πλευρά, η επαναφορά των οικονομιών σε τροχιά ανάκαμψης τροφοδοτεί έντονες ανοδικές τάσεις στις τιμές, με την ακρίβεια να γίνεται αισθητή σε αρκετές χώρες. Οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής γνωρίζουν πως κάποια στιγμή να πρέπει να αυξήσουν το κόστος δανεισμού στις οικονομίες τους και να περιορίσουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, δήλωσε την Τετάρτη πως θα αναχαιτιστούν οι τοποθετήσεις σε ομόλογα αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, δηλαδή πριν την αύξηση των επιτοκίων το 2023. Βέβαια καμία επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.