THEPOWERGAME
Αν και η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετριάσει τις προσδοκίες για την πορεία της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία επί έκτο διαδοχικό μήνα, φθάνοντας τον Ιούλιο στο ιστορικό υψηλό των 119 μονάδων έναντι του 118,5 μονάδων που προβλέπονταν. Αντίθετα, οι αρχικοί φόβοι για μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας δίνουν τη θέση τους στην ανησυχία που επικράτησε από τους βραδύτερους του προσδοκώμενου βηματισμούς. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναμένονταν από το πρακτορείο Reuters να φθάσει το 8,5% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας το υψηλό 38ετίας, τελικά διαμορφώθηκε στο 6,5% από το 6,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα στον κλάδο των υπηρεσιών ήταν ιδιαίτερα ισχυρό ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στη μεταποίηση αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, θεωρεί πως αυτή η δυναμική μάλλον θα εκτονωθεί στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη πλευρά, παρά τις ανατροπές που επιφυλάσσει η μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο του ευρωπαϊκού Νότου, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η κατανάλωση των νοικοκυριών θα συνεχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις επιδόσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Η εσωτερική κατανάλωση αναλογεί στο 53% του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή εξαιρουμένης της επίδρασης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με προβλέψεις της Berenberg Bank, η κατανάλωση των νοικοκυριών εκτιμάται πως θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα εντός 11 οικονομικών τριμήνων από το πρώτο κύμα της. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, έπρεπε να περάσουν 29 οικονομικά τρίμηνα για να ανακάμψουν πλήρως οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρωζώνη.
Επιφυλακτικότητα για τη μετάλλαξη Δέλτα
Αν και επικρατεί επιφυλακτικότητα για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, οι συνθήκες είναι καλύτερες για τα νοικοκυριά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Στην Ευρωζώνη, ειδικότερα, η μείωση της έκθεσης σε δάνεια την τελευταία δεκαετία μαζί με τη συσσώρευση των αποταμιεύσεων έχουν δώσει τα εφόδια σε ένα μεγάλο κομμάτι των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της πανδημίας και να διαδραματίσουν έτσι έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη. Τα ανεπανάληπτα μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών έχουν, επίσης, οχυρώσει τα νοικοκυριά από την οικονομική κρίση της πανδημίας.
Βασικός κίνδυνος παραμένει, βέβαια, η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα. Σε αυτή τη φάση, το υγειονομικό σύστημα των οικονομιών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού δεν δέχεται τις μεγάλες πιέσεις των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Όπως, εξάλλου, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημική κρίση εξακολουθούν να περιορίζονται, αλλά ο παράγοντας της αβεβαιότητας παραμένει αμετακίνητος.