THEPOWERGAME
Ανήσυχες είναι οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street μην χάσουν τα ταλαντούχα στελέχη τους, προσφέροντας γενναιόδωρα ανταλλάγματα για να μην παραιτηθούν.
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για πενταήμερες εξορμήσεις στην Καραϊβική, ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις από 10.000 έως και 25.000 δολάρια, αποδοχές 100.000 δολαρίων στους αναλυτές από το πρώτο έτος της εργασίας, 225.000 δολάρια στους συνεργάτες με τριετή εμπειρία ή ακόμη και δωρεάν ποδήλατα Peloton.
Εκ πρώτης όψεως, τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street και οι ανεπανάληπτες αξίες των συμφωνιών στον χώρο των εξαγωγών και των συγχωνεύσεων, με τα οχήματα ειδικού επενδυτικού σκοπού να μεσουρανούν (Spacs), δημιουργούν την εντύπωση πως τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών έζησαν ένα επικερδές και ενθουσιώδες 12μήνο.
Κέρδος από την πανδημία και εξαντλητικά ωράρια
Πράγματι οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street ανήκουν στους κερδισμένους της πανδημίας σε αντίθεση με το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο ή τον τουρισμό.
Αλλά οι καταστάσεις δεν είναι όμοιες για όλους. Κάποιοι έπρεπε να εργαστούν με εξαντλητικά ωράρια.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι αναλυτές και χρηματιστές της Wall Street έπρεπε να προσαρμοστούν σε αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες.
Η αποτίμηση μιας κατάστασης μεγάλων αντιθέσεων, με την πραγματική οικονομία να βυθίζεται και τις χρηματιστηριακές αγορές να οδηγούνται στα ύψη, φαίνεται πως έθεσε νέα μέτρα και σταθμά σε ένα ήδη δύσκολο και απαιτητικό χώρο.
Εκτός των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.
Οι αστάθμητοι παράγοντες
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επεισοδιακές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η μαζική είσοδος των μικροεπενδυτών που πήγαν κόντρα στο κύμα του σορταρίσματος των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) ή ακόμη η αυστηρή στάση της Κίνας σε όσους τεχνολογικούς της κολοσσούς φλερτάρουν με την εισαγωγή τους στη Wall Street.
Στην «εξίσωση» των αποδόσεων έπρεπε να μετρηθούν ποικίλοι συντελεστές.
Τον Μάρτιο έγινε γνωστό πως νεαρά στελέχη της Goldman Sachs, ειδικότερα αναλυτές στο πρώτο έτος της εργασίας τους, βρίσκονταν στα όρια της υπερκόπωσης, δουλεύοντας πάνω από 95 ώρες την εβδομάδα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα προέκυψε από εσωτερική έρευνα της Goldman Sachs, όπου πάνω από δέκα στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών αναλύσεων ζήτησαν να μην εργάζονται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα.
Είχαν, μάλιστα, προειδοποιήσει πως ενδεχομένως να αποχωρούσαν εάν δεν άλλαζαν τα πράγματα καθώς ήταν αισθητές οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Τι έκανε η Goldman Sachs
Κατόπιν τούτου, η Goldman Sachs επέτρεψε στους αναλυτές της να απέχουν από τα καθήκοντα τους μεταξύ 9 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.
Οι παλαιοί της Wall Street τονίζουν πως εάν οι νεότερες γενιές δεν είναι προετοιμασμένες να εργαστούν σκληρά τότε δεν θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο.
Άλλοι θεωρούν πως είναι απαραίτητα αυτά τα εξαντλητικά ωράρια για να αποκτήσει κανείς την απαιτούμενη εμπειρία.
Η επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Morgan Stanley, Μαίρι Έρνοουζ, μίλησε στο Bloomberg για 12ώρα ημερησίως, έξι ημέρες την εβδομάδα. Θεωρεί πως είναι απαραίτητη η εβδομαδιαία εργασία των 72 ωρών.
«Έτσι μπορείς μέσα σε δυόμιση χρόνια να κατακτήσεις το αντικείμενο σου», δήλωσε η Έρνοουζ, υπεύθυνη για τη διαχείριση 4 τρισ. δολαρίων.
Με τις αγορές κεφαλαίου να είναι συνδεδεμένες περισσότερο από ποτέ, οι απαιτήσεις είναι υψηλές για μια έγκαιρη και αναλυτική αξιολόγηση όλων των δεδομένων.
Οπότε το ερώτημα είναι ποιο είναι το ανώτατο όριο στον χρόνο εργασίας. Ποιος ορίζει το πλαφόν στο μέγιστο των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας;
«Ποιο το όφελος να κερδίζεις μισό εκατομμύριο τον χρόνο εάν εργάζεσαι 20 ώρες την ημέρα;» είχε δηλώσει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας.