THEPOWERGAME
Η παγκόσμια αγορά ακινήτων έχει «παραζεσταθεί», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ. Και την τελευταία φορά που υπερτιμήθηκαν οι τιμές των ακινήτων, το 2006, πυροδοτήθηκε μία παγκόσμια οικονομική κρίση
Αναλύοντας στοιχεία από την παγκόσμια αγορά ακινήτων σε βάθος 120 χρόνων, ο κ. Σλέιτερ σημειώνει πως οι αγορές των ακινήτων στις προηγμένες οικονομίες πιθανώς να είναι υπερτιμημένες. Αυτό το «μπουμ» των ακινήτων, συμπληρώνει, είναι ένα από τα μεγαλύτερα από το 1900.
Το 2006, σημειώνει, η αγορά των ακινήτων είχε δει υπεραξίες της τάξεως του 13-15%, με βάση τη σχετική ανάλυση του Oxford Economics.
Για την τωρινή υπερτίμηση, σημειώνει, ευθύνονται τα χαμηλά επιτόκια και οι μεταβολές του πλούτου στον παγκόσμιο πληθυσμό. Η ανησυχία είναι πως μία αντιστροφή των τιμών δεν θα αργήσει να έρθει.
Ολλανδία, Καναδάς, Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία κινδυνεύουν περισσότερο
«Υπάρχουν ενδείξεις πως όσο περισσότερο διαρκεί το ράλι στις τιμές των ακινήτων, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μία μεγάλη ανατροπή. Κοιτώντας μεμονωμένες οικονομίες, οι δείκτες κινδύνου δείχνουν μία μεικτή εικόνα: οι αγορές με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία» επισημαίνει ο Σλέιτερ.
Όμως ίσως οι τωρινές συνθήκες δεν είναι εκείνες που θα σταθούν ικανές να πυροδοτήσουν το σκάσιμο μίας φούσκας.
«Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων είναι πιο ανησυχητικές, όταν συνοδεύονται από ταχύτατες αυξήσεις στα στεγαστικά χρέη» εξηγεί ο αναλυτής του Oxford Economics.
Έτσι, κάποια από τα μεγαλύτερα μπουμ στις τιμές των ακινήτων -όπως αυτά των δεκαετιών του 1920, του 1980 και του 2000, συνοδεύονταν από σημαντική αύξηση στις πιστώσεις ενυπόθηκων δανείων.
«Το τωρινό «μπουμ» δείχνει λιγότερο ανησυχητικό από αυτή την άποψη», επισημαίνει.