THEPOWERGAME
Με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών στο 2% και την ευχέρεια μιας προσωρινής υπέρβασης των τιμών από τον στόχο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τη μελλοντική κατεύθυνση στα επιτόκια, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα». Το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε στη συνέχιση των αγορών ομολόγων με ρυθμούς «σημαντικά ταχύτερους» από το πρώτο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε μια περίοδο που έχει ενισχυθεί ο παράγοντας της αβεβαιότητας από την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα. Η ΕΚΤ τόνισε, επίσης, πως θα παραμείνει αμετάβλητη όλη η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Στη συνακόλουθη συνέντευξη Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ δέχτηκε μια σειρά ερωτήσεων ως προς τη διαφορετική διατύπωση της τελευταίας ανακοίνωσης της ΕΚΤ, στην οποία δίνεται μεγάλο βάρος στη σταθεροποίηση των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προσδιορίζοντας η ίδια πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναφέρονται περίπου σε μια τριετία. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ διαβλέπει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός στο 1,4% το 2023, φαίνεται πως η τράπεζα αναμένει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στα υφιστάμενα επίπεδα μέσα στο 2023, προβλέπει η Berenberg Bank.
Όχι ομοφωνία στην αλλαγή μελλοντικής κατεύθυνσης για τα επιτόκια
Τονίζοντας πως η αλλαγή στην μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη μετά την αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε αρχές Ιουλίου, η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης είπε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν υπήρξε ομοφωνία σε αυτό το μέτωπο. Υπήρξαν «λίγα μέλη του διοικητικού συμβουλίου» που είχαν διαφορετική άποψη για την καθοδήγηση της ΕΚΤ στα επιτόκια, αλλά είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση για την αναθεώρηση της στρατηγικής για τον πληθωρισμό στις αρχές του μήνα.
Υπεραμυνόμενη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν ενεργήσει έτσι όπως ενήργησαν, και οι κυβερνήσεις δεν είχαν αντιδράσει αναλόγως», η κατάσταση στην οικονομία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Το πρόγραμμα ΡΕΕΡ είναι το «σταθερό χέρι» σε αυτήν την πανδημία και πρόσθεσε δεν αποτέλεσε θέμα διαφωνίας μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Τόνισε πως οι εμβολιασμοί παίζουν κεντρικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις, με την ΕΚΤ να προσμετρά μια σειρά από αλληλένδετους παράγοντες για να αξιολογήσει τις συνθήκες από την ανεργία μέχρι την μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, «οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου θα είναι πιο ενδεικτικές της κατάστασης που βλέπουμε να διαμορφώνεται», τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πρώιμο σε αυτή τη φάση να συζητάμε για σύσφιξη νομισματικής πολιτικής.