THEPOWERGAME
Τη βρετανική Mologic που παράγει rapid test κορονοϊού εξαγόρασε κονσόρτσιουμ με τη συμμετοχή των Μπιλ Γκέιτς και Τζορτζ Σόρος, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές μέρες.
Η Mologic είναι μία εταιρεία radip test για κορονοϊό που ίδρυσε το 2003, τότε για να τεστάρει άλλες ασθένειες, ο Πολ Ντέιβις, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το (επαναστατικό τότε) τεστ εγκυμοσύνης Clearblue τη δεκαετία του ’80.
Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό πως την εταιρεία, που εδράζει στο Μπέντφορντ της Βρετανίας εξαγοράζει κονσόρτσιουμ με τη συμμετοχή των μεγιστάνων Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς έναντι τουλάχιστον 41 εκατ. δολαρίων -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- με στόχο να τη μετατρέψουν σε μη κερδοσκοπική με σκοπό τη μαζική παραγωγή τεστ για τον κορονοϊό.
Η πρωτοβουλία λέγεται Global Access Health (GAH) και αποσκοπεί, σύμφωνα με το Soros Economic Development Fund και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation να αυξήσει την πρόσβαση σε «προσιτή υψηλής ποιότητας ιατρική τεχνολογία σε όλο τον πλανήτη». Με τη εξαγορά, το κονσόρτσιουμ απέκτησε όλες τις μετοχές της Mologic, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κατέχουν οι διαχειριστές επενδύσεων Foresight Group και Calculus Capital. Μαζί με την Mologic εξαγοράζεται και η Global Access Diagnostics.
Η τεχνολογία της εταιρείας, όπως αναφέρεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαγνωστικά τεστ για τον δάγκειο πυρετό και άλλες ασθένειες.
Βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας
To ίδρυμα Soros επένδυσε το Μάρτιο άλλα 6 εκατ. δολάρια στη βελγική βιοτεχνολογική εταιρεία Univercells SA, με απώτερο στόχο και πάλι να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια. Στις αρχές Ιουλίου, η Univercells SA έλαβε δάνειο επιπλέον 30 εκατ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει εγκατάσταση παρασκευής εμβολίων στη βελγική Βαλλονία.
Η απόφαση Γκέιτς να εναντιωθεί στην απόκτηση δικαιωμάτων στην τεχνογνωσία του κορονοϊού από την Ινδία
Πάντως ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που είναι και χρηματοδότης της παγκόσμιας πρωτοβουλίας εμβολιασμού COVAX, είχε επικριθεί όταν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα της πρόσβασης στα δικαιώματα της τεχνολογίας κατά του κορονοϊού από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Ινδία.
Τέτοια πρόσβαση θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια, χωρίς προσκόμματα από τις πατέντες.
Οι επικριτές είχαν κατηγορήσει τον Γκέιτς, ο οποίος επικαλέστηκε ζητήματα ασφαλείας και κόστους μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πως προτεραιοποιούσε το κέρδος του ιδρύματος. Σε μία δεύτερη συνέντευξη, ο Γκέιτς απάντησε και πάλι αρνητικά στο ίδιο ερώτημα.