THEPOWERGAME
Ο συναγωνισμός των δισεκατομμυριούχων Τζεφ Μπέζος, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και Έλον Μασκ στο Διάστημα ενισχύει σενάρια που θέλουν τα ταξίδια γύρω από την τροχιά της Γης να ανήκουν στο κοντινό και όχι στο μακρινό μέλλον. Οι συγκρίσεις δεν έλειψαν ανάμεσα στην Blue Origin του Μπέζος και την Virgin Galactic του Μπράνσον όχι μόνον ως προς τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης ή του μεγαλύτερου ύψους που έφθασαν τα σκάφη τους New Shepard και VSS Unity, αντίστοιχα. Η πτήση του Τζεφ Μπέζος διήρκησε 10 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, ενώ αυτή του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έφθασε τα 90 λεπτά. Το New Shepard έφθασε τα 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης ενώ το VSS Unity μόνον τα 86 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης.
Αν και o Έλον Μασκ κράτησε αποστάσεις από αυτή την «αρένα», προηγείται μακράν στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Σταθερός στον στόχο του να καθιερώσει τα διαστημικά ταξίδια και να αναπτύξει την κατάλληλη τεχνολογία για τον εποικισμό στον Άρη, ίδρυσε προ 19ετίας την Space X, η οποία κατάφερε να στείλει τον πύραυλο Falcon 1 στα όρια του διαστήματος το 2008. Εκτός του ότι είναι η πρώτη εταιρεία που πέτυχε κάτι τέτοιο με ιδιωτική χρηματοδότηση, μια διετία μετά πέτυχε να επαναλάβει την αποστολή αυτή και με την ανάκτηση του Dragon. Από το 2010, η Space X συνεργάζεται με τη NASA και έχει πραγματοποιήσει 14 αποστολές ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ενδεχομένως λοιπόν ο Μασκ να ήταν τόσο απορροφημένος από την Space X ή την εταιρεία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Tesla ή τα κρυπτονομίσματα για να τον προβληματίσει το πρώτο προσωπικό του ταξίδι στο διάστημα. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τον Μασκ να έχει δώσει προκαταβολή 10.000 δολαρίων για ένα διαστημικό ταξίδι με την Virgin Galactic.
Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτών των δισεκατομμυριούχων για το διάστημα υποδηλώνει πως τα ταξίδια γύρω από την τροχιά της γης μπορεί να αποτελέσουν μια νέα μορφή τουρισμού. Η Virgin Galactic του Μπράνσον σχεδιάζει σε βάθος χρόνου να προσφέρει στο ευρύ κοινό την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, πραγματοποιώντας περίπου 400 πτήσεις ανά έτος. Το κόστος του ταξιδιού υπολογίζεται στα 250.000 δολάρια. Η Blue Origin του Μπέζος δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ανάλογα σχέδια, αλλά πληροφορίες θέλουν ένα τέτοιο ταξίδι να κοστίζει έως και 200.000 δολάρια. Ωστόσο, ο Μπέζος υποβάθμισε σενάρια που θέλουν την εταιρεία του να πειραματίζεται με τον τουρισμό στο διάστημα. «Η ουσία αυτής της πτήσης είναι να αποκτήσεις την εμπειρία», είχε πει.
Αντί αυτού, ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου -με προσωπική περιουσία άνω των 170 δισ δισ δολαρίων, σύμφωνα με τo Forbes- επιθυμεί να ακολουθήσει τα βήματα του Μασκ. Είναι «καταπληκτικό» το γεγονός ότι ο πρώτος και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο «χρησιμοποιούν τα χρήματα τους για το διάστημα» σχολίασε ο Πέτερ Διαμαντίδης, ιδρυτής της X Prize, ο οποίος εισήγαγε την ιδέα των διαστημικών ταξιδιών προ 20ετίας. Απαιτείται, ωστόσο, μεγάλη δέσμευση και τεράστιες επενδύσεις. Ο Μπέζος είχε πει προ τριετίας πως δαπανά περίπου ένα δισ δολάρια ανά έτος για την Blue Origin. Η Space X έχει επενδύσει σχεδόν 7 δισ δολάρια από τότε που ιδρύθηκε, ενώ έχει καθιερωθεί στο σύμπαν των διαστημικών αποστολών. Ο δρόμος είναι μακρύς και η διαδρομή δύσκολη.