THEPOWERGAME
Οι εννέα χώρες που αρνήθηκαν σε αυτή φάση να αποδεχτούν τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο του 15% για τους πολυεθνικούς ομίλους, με ηχηρή την αντίδραση του Δουβλίνου, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους, ισχυριζόμενοι πως έτσι θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, η οποία θεωρεί ότι έτσι θα παραχωρήσει έως έναν βαθμό την ευελιξία της ως προς τη χάραξη της φορολογικής πολιτικής της.
Τη διεθνή φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ αποδέχτηκαν 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των G7 και G20.
Αν και η ιρλανδική εφημερίδα Irish Examiner αποκάλυψε πρόσφατα πως το Δουβλίνο αρχίζει να συμβιβάζεται με την ιδέα ενός ελάχιστου παγκόσμιου φόρου στο 15% αντί του 12,5% που ισχύει στη χώρα, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο στις ΗΠΑ.
Επίσημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόνοχιου, τόνισε πως «δεν συμμετέχουμε σε αυτήν τη συμφωνία».
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, όταν συναντήθηκε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, είχε δηλώσει πως οι συζητήσεις τους ήταν «εποικοδομητικές».
Αφενός, η Ιρλανδία δεν επιθυμεί να περιθωριοποιηθεί από την υπόλοιπη Ε.Ε, με την απειλή άσκησης βέτο σε μια διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.
Αφετέρου, το Δουβλίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για να εξακριβώσει κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μπορεί να πείσει το Κογκρέσο πως ο ελάχιστος παγκόσμιος συντελεστής του 15% δίνει μια λύση στη φοροαποφυγή των πολυεθνικών ομίλων και ειδικότερα των τεχνολογικών κολοσσών.
Όπως είχε δηλώσει η Τζάνετ Γιέλεν, «ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα θέσει ένα τέλος στον συναγωνισμό των χωρών για τη χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων κα θα διασφαλίσει ένα δικαιότερο σύστημα για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Πατ Τούμεϊ, διαφώνησε, δηλώνοντας ότι «το γεγονός ότι έπρεπε να πείσουν όλες αυτές τις χώρες πως να αυξήσουν τους φόρους τους είναι σαν να ομολογούν τη ζημιά που κάνουν στη δική τους τη χώρα».
Ο Τζέραρντ Μπράντι, επικεφαλής οικονομολόγος του επιχειρηματικού λόμπι Ibec στην Ιρλανδία, θεωρεί πως η κυβέρνηση της χώρας του ορθά παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ούτως ή άλλως, οι διαδικασίες εντός της Ε.Ε αναμένεται να είναι επίσης χρονοβόρες, δεδομένης και της άρνησης της Ουγγαρίας και της Εσθονίας να προσυπογράψουν τη διεθνή συμφωνία. Εντούτοις, τη διεθνή συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή και την ευρύτερη καταπολέμηση της φοροαποφυγής έχουν αποδεχθεί 130 χώρες. Πόσο εύκολο θα είναι να μείνουν εκτός αυτής λιγότερο από δέκα χώρες;