THEPOWERGAME
Μετά από μια 11ετία με ζημιές, η Moderna βρίσκεται στο απόγειο της επιτυχίας της. Μέσα στην εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε προσωρινά τα 100 δισ. δολάρια, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο άνω του 220% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Αναμφίβολα, η Moderna ανήκει στην ελίτ των εταιρειών βιοτεχνολογίας που εφηύραν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Τα έσοδα από τα εμβόλια mRNA της Moderna προβλέπεται να φθάσουν τα 17,6 δισ. δολάρια, αντανακλώντας ιστορικό ρεκόρ. Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην για την εταιρεία μέσα σε έναν χρόνο, με τις ΗΠΑ να δίνουν το πράσινο φως το εμβόλιο της μόνον μια εβδομάδα μετά την έγκριση που είχαν δώσει σε εκείνο των Pfizer-BioNTech. Τη Παρασκευή, μάλιστα, ανακοινώθηκε πως θα ενσωματωθεί στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 από τις 21 Ιουλίου, αντικαθιστώντας την Alexion Pharmaceuticals, η οποία θα εξαγοραστεί από την βρετανική AstraZeneca.
Τα σχέδια της Moderna
Όμως οι φιλοδοξίες της Moderna δεν σταματούν στο εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2. Η εταιρεία επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνολογία mRNA για την καταπολέμηση του καρκίνου, της γρίπης και του ιού HIV. Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Moderna αναπτύσσει επί του παρόντος εμβόλια για 10 ιούς που πρόκειται ή βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές. Μακροπρόθεσμα, η Moderna στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνον εμβολίου για την καταπολέμηση μιας σειράς αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Covid-19, της γρίπης και άλλων ασθενειών. «Στόχος μας είναι να ενσωματωθούν αρκετά mRNA σε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να κάνει ο κόσμος με μια επίσκεψη στον γιατρό κάθε Αύγουστο ή Σεπτέμβριο», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπάνσελ, αυτήν την εβδομάδα.
Κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο, η Moderna αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω στις φετινές προβλέψεις για την κερδοφορία της στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στους κύκλους δε των αναλυτών, η Moderna θεωρείται η Tesla της βιοτεχνολογίας. Αλλά, όπως και η Tesla, έτσι και η Moderna δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την άσκηση κριτικής. Μαζί με την Pfizer-BioNTech παράγουν τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 με το υψηλότερο αντίτιμο, με το συνολικό κόστος και των δυο δόσεων να υπερβαίνει τα 30 δολάρια. Βέβαια, τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή τους.
Moderna: Η μεταφορά των κεντρικών γραφείων
Πληροφορίες θέλουν, επίσης, τη Moderna να αναζητά τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της στην Ελβετία και την πολιτεία του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ για να αποφύγει την υψηλή φορολογία από τις πωλήσεις εμβολίων. Το Politico αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του ολλανδικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Research on Multinational Corporations (SOMO), πως η Moderna εξερευνά την επιλογή της Ελβετίας, όπου οι ξένες εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή έως και 13%, και του Ντελάγουερ. Εκεί τα έσοδα από άυλα στοιχεία του ενεργητικού, όπως οι 780 πατέντες που έχει εγγράψει η Moderna, απαλλάσσονται από φόρους.
Η SOMO επισημαίνει δε πως η εταιρεία έχει λάβει δισεκατομμύρια σε οικονομική στήριξη από το αμερικανικό κράτος, ενώ οι πωλήσεις καρποφορούν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Τονίζει δε ότι οφείλει να δηλώνει τα κέρδη της όπου παράγει και πουλά τα εμβόλια της. Ποιος είπε πως ο δρόμος για την επιτυχία γίνεται άνευ κριτικής;