THEPOWERGAME
Η Ιρλανδία αρχίζει να συμβιβάζεται με την ιδέα πως θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που προσελκύει πολυεθνικούς ομίλους και τεχνολογικούς κολοσσούς από το 1999. Στις διαβουλεύσεις των 139 χωρών για την υιοθέτηση του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου στο 15% στις αρχές Ιουλίου, η Ιρλανδία ανήκε στις εννέα κυβερνήσεις που αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ. Μαζί με την Πολωνία και την Εσθονία έδειξαν πως πιθανότατα να αντισταθούν όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Πληροφορίες, όμως, του ιρλανδικού Τύπου μαρτυρούν πως το Δουβλίνο εξετάζει να καταργήσει το ισχύοντα συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών που ορίζεται στο 12,5%. Ενδεχομένως να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές μέχρι τα τέλη του έτους. Εάν επιβεβαιωθούν οι πηγές του Irish Examiner, της ιρλανδικής εφημερίδας που έβγαλε πρώτη την είδηση, τότε το Δουβλίνο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το βασικό φορολογικό κίνητρο που εδώ και χρόνια αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως, στους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι Facebook, Google, Twitter, Apple αλλά και Pfizer μαζί με ακόμη εκατοντάδες πολυεθνικές διατηρούν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, αναμένεται να συνεχίσει τις συζητήσεις για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο, η κυβέρνηση προτίθεται κεκλεισμένων των θυρών να συναινέσει με την πρόθεση των Βρυξελλών να εφαρμοστεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15%. «Η Ιρλανδία θα επιμείνει στα δικαιώματα των μικρότερων χωρών-μελών να διατηρήσουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά δεν επιθυμεί να μείνει στο περιθώριο μιας διεθνούς φορολογικής συμφωνίας», σχολίασε ανεπίσημα κυβερνητικό στέλεχος.
Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής του 12,5% έχει καταστήσει την Ιρλανδία μια από τις εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης. Πέρσι, τα φορολογικά έσοδα της οικονομίας διαμορφώθηκαν στα 12 δισ. ευρώ, αντανακλώντας μεγάλη άνοδο έναντι των 4 δισ ευρώ προ μιας επταετίας. Πάνω από το ήμισυ προήλθε από δέκα πολυεθνικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, περίπου 800 εταιρείες των ΗΠΑ έχουν παρουσία στην Ιρλανδία, δαπανώντας 20 δισ ευρώ, σε ετήσια βάση, για την αποπεράτωση επενδύσεων ή σε αγαθά και υπηρεσίες, και μισθοδοσίες.
Ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος του 15%, όταν τεθεί σε εφαρμογή, εκτιμάται πως θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα της Ιρλανδίας κατά 2 με 3 δισ ευρώ, ετησίως. Όμως, η επιχειρηματολογία του Δουβλίνου υπέρ του φορολογικού καθεστώτος της χώρας εξασθενεί όταν εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πως ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος μπορεί να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 150 δισ δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία. Πόσο μάλλον όταν οι δαπάνες των κρατών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2.