THEPOWERGAME
Σκάει… βόμβα στις Βρυξέλλες
-Ετοιμαστείτε για «βόμβα» μεγατόνων στα μέσα του επόμενου μήνα, όταν η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα νέα όρια για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της «πράσινης» ατζέντας. Ήδη, κάποιοι κάνουν λόγο για το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης και της αυτοκίνησης όπως την ξέραμε ως τώρα…
Πλατιά χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών
-Τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι παρά το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία των πελατών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, πολύ υψηλότερο από την προ πανδημίας περίοδο. Την περσινή χρονιά, ο ηλεκτρονικός τζίρος άγγιξε τα 66 δισ ευρώ και η πεποίθηση είναι ότι θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Μαθαίνουμε, δε, ότι σχεδιάζονται νέα κίνητρα για όσους επιμένουν στα μετρητά και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι…
-Το μεγάλο κέρδος για το υπουργείο Οικονομικών- όπως λένε αρμόδιες πηγές- είναι ότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται, πλέον και στις μικροσυναλλαγές της καθημερινότητας, δηλαδή εκεί που «κρύβεται» η μικρομεσαία φοροδιαφυγή. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάει κανείς ότι κάθε χρόνο κάνουν φτερά 6-7 δισ ευρώ από ΦΠΑ, κυρίως από αυτό το πεδίο δραστηριότητας.
Άνθρακες ο θησαυρός
-Μετά τα… πανηγύρια για τη συμφωνία επί ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή παγκοσμίως και τις τυμπανοκρουσίες για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, ήρθε και η προσγείωση στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η επιβολή φόρου 15% στα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αποδώσει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους ευρώ 48,3 δισ. ανά έτος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα εξ αυτών αναλογούν στο Βέλγιο (10,5 δισ.), στην Ιρλανδία (7,2 δισ.) και στην Γερμανία (5,7 δισ.), ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων, σύμφωνα με τη μελέτη, θα επιτύχουν οι ΗΠΑ (40,7 δισ.), ο Καναδάς (16 δισ.) και η Ιαπωνία (6 δισ.).
-Ωστόσο, όπως επισημαίνει μελέτη της Alpha, είναι σαφές ότι η εξάλειψη του κινήτρου μεταφοράς εταιρικών κερδών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε μετεγκατάσταση της φορολογικής τους έδρας. Η εξέλιξη αυτή θα ωφελούσε ορισμένα κράτη και θα ζημίωνε ορισμένα άλλα. Συνεπώς, η επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των κρατών, όσον αφορά στην επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου, αναμένεται να αποτελέσει μια απαιτητική διαδικασία.
Ποιους εννοούμε πλούσιους στην Ελλάδα;
Συγγνώμη, αλλά όταν κάποιοι προτείνουν τη φορολόγηση των πλούσιων στην Ελλάδα, ποιους ακριβώς εννοούν; Γιατί αν κρίνουμε από την εμπειρία του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, ως πλούσιοι χαρακτηρίστηκαν όσοι είχαν εισοδήματα άνω των 20-25 χιλιάδων ευρώ και ακίνητο αξίας άνω των 100- 150 χιλιάδων ευρώ. Για όσους έχουν κοντή μνήμη, τους παραπέμπουμε στις φορολογικές κλίμακες της προηγούμενης περιόδου αλλά και τη στόχευση των «φοροελαφρύνσεων» στην ακίνητη περιουσία…