THEPOWERGAME
-Κάτι ήξεραν ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Θ. Σκυλακάκης, που κρατούσαν τα… μπόσικα και δεν «έτρεξαν» να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το ελπιδοφόρο πρώτο τρίμηνο και τα αισιόδοξα μηνύματα από τους πρόδρομους δείκτες. Αν επιβεβαιωθούν οι «γκρίζες» εκτιμήσεις για «μια από τα ίδια» με την περσινή τουριστική σεζόν, η πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% θα είναι πραγματικά θετική εξέλιξη…
-Ο συνήθως αισιόδοξος Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι παρά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τον τουρισμό, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές. Κρατάμε, όμως, μια επισήμανσή του που αφορά στα μέτρα στήριξης για την απασχόληση.
-«Η άρση τους θα πρέπει να είναι σταδιακή και να συνδυαστεί με την εδραίωση της ανάκαμψης στην οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας και της ανεργίας», είναι το μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη προς το οικονομικό επιτελείο κι αναρωτιόμαστε αν πρόκειται απλώς για μια αυτονόητη επισήμανση ή αν ο Γ. Στουρνάρας «βλέπει» κάτι στον ορίζοντα και προειδοποιεί…
-Καταγράφουμε δύο στοιχεία, που αν μη τι άλλο χρήζουν προσοχής από τα συναρμόδια υπουργεία. Πρώτον, οι μισθωτοί στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά περίπου 200.000 άτομα σε σχέση με αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Δεύτερον, οι εργαζόμενοι σε καταλύματα κι εστίαση ήταν 136.000 λιγότεροι από αυτούς του 2020 και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο περίπου 53.000. Συμπέρασμα;
-Η συγκράτηση της ανεργίας προκύπτει κυρίως επειδή μειώθηκε η «πίτα» του εργατικού δυναμικού, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι ή άνεργοι «μετακινήθηκαν» στο μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό, λόγω κρίσης. Με δεδομένο, δε, ότι η μεγαλύτερη «αιμορραγία» της απασχόλησης καταγράφεται σε αυτούς τους δύο νευραλγικούς κλάδους, η επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας μόνο τυχαία δεν είναι….
-Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα του ΟΟΣΑ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δείχνει να καταρρίπτεται ο μύθος ότι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ανάκαμψης. Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρίσκονται στη θέση του οδηγού και τα προγράμματα στήριξης κόντρα στην πανδημία έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Η κρίση δείχνει, μάλιστα, να ενίσχυσε τις αντοχές τους, καθώς πάνω από το 50% των μικρομεσαίων στις χώρες του ΟΟΣΑ, αύξησαν τη χρήση των ηλεκτρονικών «εργαλείων» και έκλεισαν την «ψαλίδα» σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
-Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα. Πολλά από αυτά τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» έχουν τη μορφή δανείων κι αν η εξόφληση τους επισπευσθεί, τότε μπορεί να έχουμε κύμα χρεοκοπιών. Επιπλέον, οι μετρήσεις του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι τα μέτρα στήριξης δεν έφτασαν ως τις πολύ μικρές και νέες επιχειρήσεις κι αυτό αν μη τι άλλο θα πρέπει να προβληματίζει χώρες με τέτοια δομή οικονομίας, όπως η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεισφέρουν στο 83% της απασχόλησης έναντι 68% μέσου στις χώρες του ΟΟΣΑ…