THEPOWERGAME
-Μόνο ως εφιαλτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα σενάρια που σιγοψιθυρίζουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού, σταυρώνοντας τα… δάκτυλα. Στις αρχές του χρόνου, δηλαδή πριν γίνει σαφές ότι η δεύτερη καραντίνα θα είναι διαρκείας και πριν αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος σε βασικές χώρες- αγορές, η ομολογουμένως αισιόδοξη εκτίμηση ήταν ότι φέτος μπορούμε να εισπράξουμε 10-11 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60% των εσόδων του 2019. Πολύ γρήγορα, ο πήχης κατέβηκε στο 50%, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαΐου, το βασικό σενάριο προσαρμόστηκε στο 40% των εισπράξεων, δηλαδή γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Πλέον, όλοι τρέμουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα «ροκανίσει» και τη φετινή χρονιά, κατεβάζοντας τα έσοδα στα 5-6 δισ. ευρώ…
-Πριν από περίπου ένα μήνα, ξενοδόχος έτριβε τα χέρια του, βλέποντας ότι πάει για «τρελή» σεζόν, με τις κρατήσεις του να είναι στο 100%. Προσέλαβε προσωπικό, έκανε προμήθειες για το εστιατόριο και το μπαρ του και περίμενε τις πρώτες αφίξεις κυρίως από τη Βρετανία. Η «βόμβα» της Δέλτα και οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Βρετανοί στις μετακινήσεις τους, τον έριξαν στα τάρταρα, με τις κρατήσεις του να κατρακυλάνε στο 30%. Ευτυχώς, δεν πρόκειται για Έλληνα ξενοδόχο, αλλά για Πορτογάλο συνάδελφό του. Ωστόσο, είναι προφανές ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι….
–Οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει, είναι κάτι αυτονόητο. Το ίδιο λογική ακούγεται και η παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους- εστιατόρια, κέντρα κλπ- μόνο για εμβολιασμένους, έτσι ώστε να μην έχουν περιορισμούς στις πληρότητες και στις αποστάσεις. Υπάρχει, όμως, δύο τεράστια «αλλά».
– Το πρώτο έχει να κάνει με το ποιος θα κάνει τους ελέγχους, που πρέπει να είναι δρακόντειοι, έτσι ώστε οι διευκολύνσεις αυτές να μη λειτουργήσουν ως παράθυρο ασυδοσίας. Το δεύτερο και σημαντικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες μάζες του πληθυσμού, όπως οι 18άρηδες, που και να θέλουν να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα. Πώς θα λειτουργήσει έτσι για παράδειγμα ένα μπαράκι; Με εκδρομές από τα ΚΑΠΗ;
-Καλή και άγια η οικονομική διπλωματία με την Ινδία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και άλλες… εξωτικές αγορές. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να ρίξουμε και καμιά ματιά στη γειτονιά μας; Στη Σερβία, για παράδειγμα, με την οποία έχουμε και ιστορικούς δεσμούς φιλίας; Ως γνωστόν οι Σέρβοι ετοιμάζονται πυρετωδώς να χτυπήσουν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε και πολιτικά και οικονομικά. Έλα, όμως, που οι Τούρκοι τρέχουν πιο γρήγορα.
«Όταν η Σερβία και η Τουρκία είναι μαζί και όταν έχουμε σταθερές και σταθερές σχέσεις, ολόκληρα τα Βαλκάνια είναι σταθερά και μπορούν να ευημερήσουν οικονομικά. Θέσαμε πολλά θέματα και, ειδικότερα, υπογραμμίσαμε την πρόοδό μας στον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Σεράγεβο», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Υποδομών μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του κι απ’ ό,τι φαίνεται πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν βάλει στο μάτι τις υποδομές της Σερβίας, την οποία χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «φιλική χώρα». Ήμαρτον…