THEPOWERGAME
Τα φορολογικά έσοδα κι η ενίσχυση του ΑΕΠ
-Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 13 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι. Από αυτά, τα μισά θα προέλθουν από τη φορολογία εισοδήματος νοικοκυριών – επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα από τους φόρους στην κατανάλωση. Όχι, μην ανησυχείτε, δεν σχεδιάζεται κάποια νέα φοροεπιδρομή για να καλυφθούν οι «τρύπες» της πανδημίας, αλλά πολύ απλά το ΑΕΠ θα… αβγατίσει κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας αύξηση εισοδημάτων και αγοραστικής δύναμης. Προσοχή όμως. Αυτό είναι το βασικό σενάριο.
-Το σχέδιο, που ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπει ότι αν όλα πάνε καλά, 3-4 δισ. ευρώ από το εκτιμώμενο πλεόνασμα φόρων θα μετατραπεί σε φορολογική δαπάνη, κοινώς σε εκπτώσεις φόρων και ελαφρύνσεις. Και δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτά που αναμένει η αγορά, δηλαδή εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές, Τέλος Επιτηδεύματος, συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι εξετάζονται κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κι επενδυτικού κλίματος. Να θυμίσουμε ότι η ασφαλιστική αγορά ζητά το αυτονόητο: να επιστρέψει η φοροέκπτωση για δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης…
!Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά η Ελλάδα έχει την 4η υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη. Και για να το κάνουμε λιανά, οι Έλληνες οδηγοί πληρώνουν την αμόλυβδη περίπου 6,5 λεπτά ακριβότερα από τους Γερμανούς, περίπου 10 λεπτά ακριβότερα από τους Γάλλους και 25 λεπτά ακριβότερα από τους Ισπανούς! Ας μην κάνουμε συγκρίσεις με τους αντίστοιχους μισθούς και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, γιατί θα πικραθούμε….
Κολλημένοι στη δεκαετία του ΄50
-Την περίοδο 2008- 2018, δηλαδή όταν είχε ξεσπάσει και η οικονομική κρίση με τις γνωστές αναταράξεις στις χρηματαγορές, οι μέσες ετήσιες αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών ταμείων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν κάτι παραπάνω από 3%, την ώρα που το ελληνικό σύστημα δεν αποδίδει ούτε τα μισά. Προφανώς οι άλλοι είναι οι χαζοί κι εμείς είμαστε οι έξυπνοι, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή κάποιων να πορευόμαστε με παραδοχές για το ασφαλιστικό που ανάγονται στη δεκαετία του ‘50…
Αν δεν πληρώσεις (καλά) δεν κρατάς στελέχη
-Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα της Adecco για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας, στη μετά Covid εποχή κι ενώ ήδη καταγράφεται έλλειψη στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού. Το 50% των επιχειρήσεων είναι διατεθειμένο να πληρώσει αμοιβές άνω του μέσου όρου της αγοράς για να κρατήσει τα ταλέντα, ενώ το 21% του δείγματος είναι διατεθειμένο να πληρώσει πάνω από 15% υψηλότερες του μέσου όρου της αγοράς αμοιβές για να κρατήσει τα ταλέντα.