THEPOWERGAME
Το μεγάλο «αλλά» στην αγορά εργασίας
-Αυτό που επιμένουν να λένε στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι αποφύγαμε τη δευτερογενή κρίση κι επικαλούνται κυρίως τη συγκράτηση των ποσοστών της ανεργίας. Πράγματι, όπως επισημαίνουν και οι Ευρωπαίοι, η ανεργία έμεινε στα διαχειρίσιμα επίπεδα του 16% λόγω των μέτρων στήριξης και θα αποκλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά».
-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανέργων- περίπου 220.000- έχει περάσει στη «γκρίζα» ζώνη των οικονομικά μη ενεργών κι αυτό είναι καθοριστικό στη διατήρηση της ανεργίας σε αυτά τα επίπεδα. Σχετική ανάλυση της Eurobank αναδεικνύει αυτήν την πτυχή, επισημαίνοντας ότι το εν εξελίξει σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων και η προσαρμογή των μέτρων στήριξης της απασχόλησης στις νέες συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας μπορούν να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία του μη ενεργού πληθυσμού.
-Ζητούμενο παραμένει, όμως, τι ποσοστό από την προσδοκώμενη αύξηση του εργατικού δυναμικού θα επιστρέψει στην απασχόληση. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα από τα στοιχήματα, που πρέπει να κερδηθούν με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρεί εκτός εργατικού δυναμικού δεκάδες χιλιάδες άτομα ικανά προς εργασία.
Το χάος του ΕΦΚΑ
-Πυρ και μανία ο Κ. Χατζηδάκης από το χάος στον ΕΦΚΑ, αλλά τι περίμενε δηλαδή; Η ενοποίηση των ταμείων το 2016 έγινε κυριολεκτικά στο «πόδι», η μηχανογράφηση παραμένει υποτυπώδης, οι φάκελοι πάνε… βόλτα με σακούλες από υπηρεσία σε υπηρεσία, τα computers είναι… «αρχαία», ενώ το ούτως ή άλλως ελλιπές προσωπικό δεν προλαβαίνει ή δεν θέλει να απαντά και στα τηλέφωνα των ασφαλισμένων. Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί έπρεπε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να ξεκινήσει το συμμάζεμα…
!Το σωτήριον έτος 2019, η Ελλάδα είχε βάλει στα ταμεία της περί τα 1,3 δισ. ευρώ από τον Τουρισμό μέσα στο πρώτο τετράμηνο. Το σωτήριον έτος 2021, οι εισπράξεις μόλις και μετά βίας έφτασαν στα 126 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, όντως, να γίνει… χαμός από τον Ιούλιο και μετά, γιατί αυτά τα 7-8 δισ. που κυνηγάμε φέτος, μοιάζουν άπιαστα…
Εμβόλια: Συμβάσεις χωρίς ρήτρες
Πολύ ενδιαφέρουσα η δικαστική απόφαση για την κόντρα Κομισιόν- Astrazenca. Επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμαστε, ότι δηλαδή στις συμβάσεις δεν είχαν προβλεφθεί συγκεκριμένες ρήτρες για την περίπτωση μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τη φαρμακοβιομηχανία. Έτσι, το δικαστήριο δεν επέβαλε πρόστιμο για τις έως τώρα καθυστερήσεις, αλλά μόνο για την περίπτωση που η Astrazeneca δεν τηρήσει τα νέα χρονοδιαγράμματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορίες γι’ αγρίους κι όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, καλό θα ήταν κάποιοι να λογοδοτήσουν για πράξεις και παραλείψεις…