THEPOWERGAME
Η πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων
-“Και τώρα τρέξτε” μας έλεγαν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, ίσως και λίγο χαιρέκακα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες– και όχι μόνο- που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν κι άδικο να είναι επιφυλακτικοί, καθώς η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο των ελληνικών Αρχών. Για να το πούμε κομψά…
Υπάρχουν ακόμη… χαβαλέδες
-Όποιος άκουσε, πάντως, το Θεόδωρο Σκυλακάκη στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, αντιλήφθηκε ότι κάποιοι- όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- έχουν πλήρη επίγνωση της πρόκλησης και δεν πρόκειται να αφήσουν τους… χαβαλέδες να παίξουν στα ζάρια το μέλλον της Ελλάδας. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να γίνουν επιδόματα, ούτε ρουσφέτια, ούτε προσλήψεις. Το λέμε γιατί κάτι πήραν τα αυτιά μας από ανθρώπους που ζουν ακόμα στην εποχή του… Μαυρογιαλούρου.
Κονδύλια 5,2 δισ για την απασχόληση
-Επειδή κάποιοι πιπιλάνε την καραμέλα περί δήθεν αποκλεισμού της κοινωνίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά έστω στους βασικούς πίνακες των όντως πολυσέλιδων τεχνικών κειμένων, που δημοσιοποιήθηκαν μετά την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου. Τα κονδύλια ειδικά για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή αγγίζουν τα 5,2 δισ ευρώ, ενώ από το μετασχηματισμό της οικονομίας υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή θα “ψαλιδιστεί” η ανεργία κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειωτέον ότι τα κείμενα διατίθενται και στα ελληνικά, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους “αδιάβαστους”…
Επιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας
-Όποιος μπήκε στον κόπο να ρίξει μια διαγώνια έστω ματιά στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, “έπιασε” με τη μια τα “καρφιά” για τη διαχείριση του υπαρκτού προβλήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας στους ισολογισμούς των τραπεζών. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι ο Γ. Στουρνάρας επιμένει ότι μόνο με τον “Ηρακλή” δεν λύνεται το πρόβλημα της εξυγίανσης των τραπεζών και πρέπει να πούμε ότι αυτήν τη θέση τη συμμερίζονται ουκ ολίγοι κι εκτός Ελλάδας. Όπως λένε, όμως, χαρακτηριστικά “η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις”…
Πεδίο δόξης λαμπρό για χάκερς
-“Έκρηξη” κατά 76% των περιστατικών απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές, κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας στη διάρκεια του έτους της πανδημίας κι αυτό ακούγεται λογικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο όγκος των συναλλαγών μέσω διαδικτύου εκτινάχθηκε στα ύψη. Το παρήγορο είναι ότι η αναλογία ως προς το συνολικό αριθμό των συναλλαγών αλλά και της αξίας τους, παραμένει πολύ χαμηλή. Δεν πρέπει, πάντως, να περάσει στα “ψιλά” ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι ηλεκτρονικές απάτες αναδεικνύονται, πλέον, ως σημαντικοί κίνδυνοι κι από τις μεγάλες επιχειρήσεις.