THEPOWERGAME
-Η εικόνα της οικονομίας στο «έμπα» του χρόνου εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Ωστόσο, όσοι μείνουν σε αυτούς τους θετικούς δείκτες που σχετίζονται με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τα φορολογικά έσοδα, τις εισφορές, κινδυνεύουν να πιαστούν στον ύπνο αν εφησυχάσουν.
-Ρωτώντας αναλυτές, πανεπιστημιακούς, ξένους τεχνοκράτες που υποτίθεται ότι ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά την ελληνική πραγματικότητα, δεν υπάρχει πειστική απάντηση για το πώς η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αυτές τις αντοχές κι αυτά τα αντανακλαστικά. Κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι μόνο αν τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, θα αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
-Για παράδειγμα, τα πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας φόρων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουν σε δεύτερες σκέψεις τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για την αναγκαιότητα μιας πραγματικά «γενναίας» ρύθμισης των χρεών που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας.
-Σε αυτό το φόντο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η έρευνα που έκανε η Intrum για τη μετά Covid εποχή. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το 42% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι βλέπουν το μέλλον με ενθουσιασμό, ποσοστό κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό Μ.Ο. (45%).
-Από την άλλη, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν διαπιστώσει μείωση των κερδών, εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022 ή το 2023 σε αντιδιαστολή με το ήμισυ των επιχειρήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
-Επιπλέον, το 66% (έναντι 35% το 2020) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο για εκπρόθεσμες/μηδενικές πληρωμές από τους οφειλέτες της εταιρίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.
-Κάτι περίεργα έφτασαν στα αυτιά μας κι αν αληθεύουν και δεν πρόκειται για αστοχίες ή μεμονωμένες περιπτώσεις, θα πρόκειται για άνευ προηγουμένου πρόκληση. Θυμάστε τον κακό χαμό, που είχε προκαλέσει η χιονόπτωση στην Αττική και το μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων;
-Θυμάστε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε υποσχεθεί ως ελάχιστη έμπρακτη συγγνώμη στους καταναλωτές ότι θα αφαιρέσει τη χρέωση δικτύου διανομής, που αντιστοιχούσε στο Φεβρουάριο; Ε, λοιπόν μαθαίνουμε ότι πολλοί ψάχνουν ακόμα στο λογαριασμό τους γι’ αυτήν την ούτως ή άλλως συμβολική ελάφρυνση, αλλά δεν την έχουν δει. Πρόκειται άραγε για αστοχία της μηχανογράφησης;