THEPOWERGAME
Μία ιστορία που κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί
-Κάποιοι ξέχασαν (ή θέλουν να ξεχάσουν) γρήγορα την υπόθεση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Τον τρόπο, για παράδειγμα, με τον οποίο μεταβιβάστηκε το ακίνητο της επί της Λεωφόρου Ιωνίας (οδός Ιακωβάτων), το ποιοί ευνοήθηκαν από τη μεταβίβαση αυτή (και ποιοι εσχάτως κλαίνε), τα υπόγεια deals αλλά και τον τρόπο που η ΕΕΔΕ οδηγήθηκε σε πτώχευση. Ο πρώην πρόεδρος, Ντίνος Λαμπρινόπουλος, που μάλιστα διατηρεί και διαφημιστική εταιρεία, κάποτε θα πρέπει να πει όλα όσα γνωρίζει για την πορεία της ΕΕΔΕ στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (η υπόθεση περιέργως δεν έχει απασχολήσει κανέναν εισαγγελικό λειτουργό).
-Όπως θα πρέπει να μας εξηγήσουν κάποιοι τί είδε και έφυγε βράδυ (και πολύ καλά έκανε) από πρόεδρος της ΕΕΔΕ ο νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, προφανώς διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα και μη θέλοντας να αναμειχθεί με όσα οι προηγούμενες διοικήσεις έπραξαν. Όπως απαντήσεις πρέπει να δοθούν για τους απλήρωτους συνεργάτες του φορέα της επιχειρηματικότητας καθώς και για τον τρόπο που συγκεκριμένα στελέχη δίπλα στη διοίκηση αποζημιώθηκαν με χιλιάδες ευρώ, όταν άλλοι συνάδελφοί τους δεν έχουν λάβει ούτε ένα.
Η Ελλάδα εξάγει… πέτρες στην Αργεντινή
-Οι πέτρες για οικοδομή, είναι το δεύτερο πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στην Αργεντινή. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, το 2020 υπήρξε μεγέθυνση του διμερούς όγκου συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, ο οποίος ανήλθε σε 183,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 10,03% σε σχέση με το 2019 (166,5 εκατ. ευρώ). Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών όσο και στην παράλληλη αύξηση των εξαγωγών της Αργεντινής προς Ελλάδα.
-Βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, το περασμένο έτος οι μηχανές & συσκευές μετακίνησης, φόρτωσης & εκφόρτωσης αποτέλεσαν το σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό της Ελλάδας προς την Αργεντινή με ποσοστό περίπου 25% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Το δεύτερο σημαντικότερο προϊόν στις εξαγωγές της χώρας μας το 2020 ήταν οι πέτρες οικοδομής με ποσοστό 8,21%.
Μεταξύ των σημαντικότερων εξαγώγιμων προϊόντων δεν συγκαταλέγονται τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, καθώς οι υψηλοί δασμοί αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.
Το Beat αλλάζει (ξανά)
Το γνωρίσαμε ως taxibeat και στην συνέχεια ως Beat. Η ώρα της ενοποίησης του με την πλατφόρμα της Free Now πλησιάζει. Μάλιστα έχει αργήσει και αρκετά καθώς οι άνθρωποι του ομίλου το σχεδίαζαν για πάνω από έναν χρόνο όπως τα σχέδια τους τα χάλασε η πανδημία.
Πικρός καφές
-Σύμφωνα με έναν από τους Νόμους του Μέρφυ, «όταν τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν». Αυτό φαίνεται να ισχύει για τα καφέ και τις συναφείς επιχειρήσεις διότι, σαν να μην τους έφταναν όλα τα προβλήματα που δημιούργησε το πολύμηνο lockdown, καλούνται πλέον να διαχειριστούν και τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ.
-Η διεθνής τιμή του προϊόντος έχει αυξηθεί σχεδόν 65% σ’ ένα χρόνο και έχει ανέλθει πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών, με την τάση να είναι σαφώς ανοδική. Ένας λόγος παραπάνω που η μεγαλύτερη εξαγωγέας καφέ στον κόσμο η Βραζιλία, αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων 91 ετών, εξέλιξη που οδηγεί επιπρόσθετα και σε αύξηση της διεθνούς τιμής της ζάχαρης.