THEPOWERGAME
Στο ΥΠΟΙΚ ποντάρουν στην αναβαλλόμενη κατανάλωση
-Πολύ ενδιαφέροντα τα νεώτερα στοιχεία από το μέτωπο των καταθέσεων, καθώς ενισχύουν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου ότι κάποια στιγμή εντός του δευτέρου εξαμήνου θα γίνει το πολυπόθητο «μπαμ» στην κατανάλωση. Περί τα 3 δισ. ευρώ προστέθηκαν τον Απρίλιο στο… σακούλι κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τον περσινό Μάρτιο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσει κάτι παραπάνω από 25 δισ. ευρώ!
-Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος. Είναι πολλοί εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η αναβαλλόμενη κατανάλωση αφορά σε δαπάνες «πολυτελείας» π.χ. ταξίδια, εστίαση, αγορές ακριβών αντικειμένων κι ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η αγορά θα γεμίσει ξαφνικά με ευρώ. Αυτής της λογικής μάλλον είναι και ο ΟΟΣΑ, που «βλέπει» ισχνή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με μόλις 1,6% αύξηση σε σχέση με πέρσι, που βούτηξε 5,2%. Από το υπουργείο Οικονομικών απαντούν, ωστόσο, ότι ακόμα και το ένα τέταρτο από αυτές τις καταθέσεις να «πέσει» στην αγορά, το όφελος θα είναι μεγάλο…
Μετ΄ εμποδίων η επιδότηση πάγιων δαπανών
-Ούτε… ματιασμένο να ήταν το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών. Δεν έφτανε η καθυστέρηση στην έναρξή του- θυμίζουμε ότι στις 11 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί πως τα πιστωτικά σημειώματα θα εκδοθούν το Μάιο- έγινε και η… στραβοκλωτσιά με τους όρους υπαγωγής. Αναμφίβολα, μετά τους… πονηρούς που εντοπίστηκαν στις αιτήσεις για την Επιστρεπτέα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καλύψει τα νώτα του, ζητώντας αναλυτικά κι εν πολλοίς δεσμευτικά στοιχεία από τις επιχειρήσεις για την περσινή χρήση. Ωστόσο, το να υποχρεώνεις επιχειρήσεις και λογιστές να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ως 17 Ιουνίου, ήταν αυτογκόλ.
-Η διορθωτική παρέμβαση συμμάζεψε κάπως τα πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός πως το βασικό έντυπο Ε3 πρέπει να οριστικοποιηθεί ως τις 17 Ιουνίου. Λογιστές και επιχειρήσεις παραμένουν στα «κάγκελα», τα Επιμελητήρια άρχισαν τις «βολές» και μένει να δούμε εάν στο υπουργείο έχουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, έτσι ώστε να μην πάει άπατο το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ…
Να προλάβουν το κύμα πτωχεύσεων
-Πάνω από τα μισά εμπορικά καταστήματα δηλώνουν ότι το Μάιο είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% σε σχέση με το 2019 κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν στα συναρμόδια υπουργεία εν όψει των αποφάσεων για τα μέτρα στήριξης του Ιουνίου. Οι εκθέσεις που κρούουν, άλλωστε, τον κίνδυνο για κύμα πτωχεύσεων, δεν πρέπει να υποεκτιμηθούν…