THEPOWERGAME
Απόλυτη σιγουριά στο ΥΠΟΙΚ για τις εκταμιεύσεις
-«Κλειδωμένη» θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών την εκταμίευση ως το τέλος του χρόνου των 7,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για έναν απλούστατο λόγο. Το πρώτο «πακέτο», για το πρώτο ορόσημο, περιλαμβάνει κυρίως μεταρρυθμίσεις κι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να σπάσει αυγά- καλή ώρα το εργασιακό- έχει κάθε λόγο να θεωρεί βέβαιο ότι τα… φράγκα θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Το πρώτο «πακέτο» του 2022 είναι άλλη ιστορία κι απ’ ό,τι μαθαίνουμε ήδη ο κ. Σκυλακάκης έχει διαμηνύσει στους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι δεν συγχωρείται ούτε μια ημέρα καθυστέρησης και αστοχίας…
Η ανεργία των νέων σήκωσε κεφάλι
-Και καλά και κακά τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης. Ξεκινώντας από τα καλά, τον Απρίλιο καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο 33.210 θέσεων εργασίας και συνολικά στο τετράμηνο 81.942 θέσεων. Πάμε και στα κακά. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019- και φυσικά όχι του 2020 της απόλυτης καραντίνας- υπάρχει μια διαφορά περίπου 80.000 θέσεων εργασίας κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας ειδικά στους κλάδους τουρισμού/εστίασης. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από μια τετραετία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους σκαρφάλωσε σε τόσο υψηλά επίπεδα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Διοικητή του ΟΑΕΔ, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κερδίσει…
!«Ψήνεται» το colpo grosso από το οικονομικό επιτελείο. Τι ζητά η αγορά; Γενναίες ρυθμίσεις οφειλών. Αυτό ακριβώς θα γίνει και οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα αυξηθούν μόνο οι δόσεις- ήδη στις 48- αλλά θα διευρυνθεί σημαντικά και η περίμετρος των οφειλών προς ρύθμιση. Κι όπως λένε στα γήπεδα, θα πέσουν τα τσιμέντα όταν γίνουν οι ανακοινώσεις…
Οι τράπεζες κάνουν πως δεν ακούν
-Ακούσαμε χθες τον υπουργό Οικονομικών να συμμερίζεται απολύτως αυτό που γράφαμε εδώ και ημέρες, ότι δηλαδή οι τράπεζες δεν έχουν συνεισφέρει όσο μπορούν και όσο θα έπρεπε, για να πέσει «ζεστό» χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η γκρίνια από το οικονομικό επιτελείο θα μετουσιωθεί και σε κάτι παραπάνω, γιατί κάποιοι δεν πρέπει να λησμονούν ότι στάθηκαν στα πόδια τους επειδή οι Έλληνες φορολογούμενοι έβαλαν πλάτη επανειλημμένως…
Είναι πολλά τα λεφτά στην αγορά βιοτεχνολογίας
-Διαβάζουμε όλοι τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις σχετική με την άρση των πατεντών για τα εμβόλια Covid. Μετά ψάχνουμε και βρίσκουμε εκθέσεις και αναλύσεις για την προοπτική του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως και παίρνουμε τις απαντήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να αρθούν οι πατέντες. Σύμφωνα με σχετική Έκθεση, η παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 15,5% στην περίοδο 2020- 2027. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για να μην ψάχνεστε; Μια κεφαλαιοποίηση άνω των 850 δισ. δολαρίων! Μήπως αναρωτιέστε ακόμα πώς αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι επενδυτές την πρόταση περί άρσης των πατεντών;