THEPOWERGAME
Γκρίνια στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης
-Εμείς τα είχαμε πει. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα από όλους τους Ευρωπαίους και το ζήτημα είναι αν γι’ αυτό ευθύνονται οι κυβερνήσεις ή το ότι δεν εμπνέει το σεβασμό ή το δέος που έπρεπε να εμπνέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά, θα τολμούσαν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προθεσμίες, αν στο «κεφάλι» της Κομισιόν ήταν ο Γιούνκερ; Προσέξτε. Ο συλλογισμός αυτός δεν είναι προσωπικός. Σας μεταφέρουμε μουρμούρες που ακούγονται και στις Βρυξέλλες.
-Επί της ουσίας τώρα. Η προθεσμία της 30ης Απριλίου παρήλθε και 13 χώρες δεν είχαν υποβάλει τα Σχέδια τους για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά εδώ υπάρχουν ακόμα κράτη- μέλη, που δεν έχουν περάσει το πλαίσιο από το Κοινοβούλιο τους, το Σχέδιο θα είχαν υποβάλει;
Χτυπήματα κάτω από τη μέση για το εργασιακό
-Οι σύντροφοι επιμένουν να διακινούν την ανακρίβεια ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει την ευελιξία στα ωράρια εργασίας, επιβεβαιώνοντας το ότι η «μάχη» για το εργασιακό νομοσχέδιο θα έχει πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Μήπως θα ήθελαν να μας ενημερώσουν γιατί δεν κατήργησαν τις διατάξεις περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας; Μήπως θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας τι ακριβώς έπραξαν έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην υποχρεώνονται σε «μαύρες» υπερωρίες;
-Μήπως μπορούν να μας πουν τι ακριβώς νομοθέτησαν προκειμένου οι εργαζόμενοι με υποτίθεται μερική απασχόληση, να μην εργάζονται τελικά για 8, 10 ή 12 ώρες, ειδικά στον Τουρισμό για τον οποίο κόπτονται; Ακόμα περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση από Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες και Ενώσεις παραγωγικών φορέων, για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο Εργασιακό…
!!Ο «κόφτης» του τζίρου, που θα ισχύσει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Μάιο, θα αποκαλύψει πόσες τελικά επιχειρήσεις ήταν πραγματικά πληττόμενες το 2020 και ποιες αξιοποίησαν το οριζόντιο κριτήριο του ΚΑΔ. Αναμένονται εκπλήξεις…
Η άνοδος του πετρελαίου χαλάει τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ
-Δυστυχώς για το υπουργείο Οικονομικών, η τιμή του πετρελαίου δεν δείχνει να «υπακούει» στις εκτιμήσεις ότι θα συγκρατηθεί κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Χθες, «σκαρφάλωσε» πάνω από τα 68 δολάρια και μάλιστα με… άγριες διαθέσεις για τη συνέχεια. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να υποτιμούν τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο μαύρος χρυσός στις παραδοχές για την ανάκαμψη και διαπιστώνουμε ότι στην ίδια παγίδα κινδυνεύει να πέσει και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο…