THEPOWERGAME
Εκτόξευση του διεθνούς χρέους στα 281 τρισ. δολάρια
-Συγγνώμη αλλά υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη, που σκέφτονται στα σοβαρά να επιστρέψουμε ελαφρά τη καρδία στους υφιστάμενους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας; Η ανάγκη των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας εκτόξευσε το συνολικό (ιδιωτικό και δημόσιο) χρέος στις 61 χώρες που απαρτίζουν το δείγμα του Institute of International Finance στο ιστορικά υψηλό των 281 τρισ. δολαρίων, δηλαδή 24 τρισ. δολάρια παραπάνω από το 2019.
– Και για να το κάνουμε πιο λιανά, ο λόγος του συνολικού παγκόσμιου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 355,8%, το 2020. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι αυτό το χρέος μπορεί να συμμαζευθεί με περικοπές και αυξήσεις φόρων;
Εξίσωση με πολλούς αγνώστους τα νέα μέτρα
-Με τον όρο «thin ice» οι Αγγλοσάξωνες περιγράφουν τις καταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας. Αυτόν ακριβώς τον όρο πρέπει να έχει στο μυαλό του ο υπουργός Οικονομικών οδεύοντας προς το Μάιο, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη δοσολογία και τη στόχευση των μέτρων στήριξης. Το πρώτο, εύκολο και μάλλον αυτονόητο βήμα έγινε, με την ανακοίνωση του «κουρέματος» ενοικίων και για το Μάιο, ενώ τυπική διαδικασία χαρακτηρίζονται οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για αναστολές συμβάσεων και δόσεων ρυθμίσεων.
-Το δεύτερο, σαφώς δυσκολότερο βήμα αφορά στην επικαιροποίηση της λίστας των πληττόμενων δραστηριοτήτων. Το τρίτο και σίγουρα πιο «βαρύ» βήμα έχει να κάνει με τον πώς θα αντιμετωπιστούν τα πιεστικά, πλην όμως δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου για χρηματοδότηση ανάλογη με αυτήν της εστίασης…
-Στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι όλος αυτός ο όγκος των παγωμένων επιταγών και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων στο Δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στους προμηθευτές των εμπόρων, μπορεί να εξυπηρετηθεί με ένα… μαγικό τρόπο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η εισήγηση για πολύ στοχευμένη ενίσχυση, σε συγκεκριμένους ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, είναι πάνω στο τραπέζι. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης σε όλη την Ελλάδα είναι λιγότερα από 20 χιλιάδες….
Ευκαιρία να πατήσει πόδι
-Χρυσή ευκαιρία έχει το υπουργείο Εργασίας να δείξει και να αποδείξει προς πάσα κατεύθυνση, ποιος είναι το «αφεντικό». Φτάνοντας στο Πάσχα, πληθαίνουν οι επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για καταχρηστικές ή και παράνομες συμπεριφορές μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες πιέζουν το προσωπικό τους για εργασία τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς και την Τρίτη, όπου έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς.
-Εφόσον το υπουργείο Εργασίας τρίξει τα δόντια στους εν λόγω εργοδότες, θα έχει κερδίσει μια σπουδαία μάχη εν όψει της κατάθεσης του Εργασιακού, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η αυστηρή εφαρμογή των νέων κανόνων για το ευέλικτο ωράριο…