THEPOWERGAME
Ένα τεράστιο πακέτο 90 δισ. ευρώ
-Αύριο, η Ελλάδα θα υποβάλλει στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το κλειδί για να περάσει η Ελλάδα στην επόμενη εποχή.
Αν συνυπολογίσει κανείς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη μόχλευση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλάμε για ένα τεράστιο «πακέτο» που ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ.
Η τεχνική προετοιμασία ήταν άρτια κι αυτό το επιβεβαιώνουν τα στελέχη από την Κομισιόν, που επί μήνες «χτενίζουν» τα κείμενα.
– Ο σχεδιασμός έργων, επενδυτικών προτάσεων και μεταρρυθμίσεων ήταν εξαντλητικός, ενώ για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ως προς τις στοχοθεσίες και τα κόστη, χρησιμοποιήθηκε ιδιώτης (Grant Thornton).
Το στοίχημα ήταν εξαρχής- και παραμένει- η πιστή των χρονοδιαγραμμάτων και των ορόσημων, που συμπεριλαμβάνει το Σχέδιο- όπως όλα τα αντίστοιχα σχέδια από τις υπόλοιπες χώρες- κοινώς η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες κακά τα ψέματα δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προκλήσεις.
Ούτε που ξεφύλλισαν το Σχέδιο Ανάκαμψης
-Το να διατυπώνει κανείς ενστάσεις επί της αρχής, δηλαδή το ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κάποια έργα ή να αφαιρεθούν κάποια άλλα, ότι θα έπρεπε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι θεμιτό και λογικό. Το να υποστηρίζει, όμως, κάποιος ότι δεν έγινε διαβούλευση ή ενημέρωση κι ότι όλα γίνονται στα… μουλωχτά, απλά ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν.
-Οι Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Σχεδίου τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Νοεμβρίου και για έναν μήνα, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Το Σχέδιο συζητήθηκε, επίσης, στη Βουλή, άλλο βέβαια αν κάποιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο ούτε να το ξεφυλλίσουν και αρκέστηκαν σε τσιτάτα και αφορισμούς με όρους της προηγούμενης 50ετίας.
Μηχανή παραγωγής πλεονασμάτων
-Είναι προφανές ότι κάποιοι εξακολουθούν να έχουν… αλλεργία στο άκουσμα και μόνο του όρου «ιδιωτικές επενδύσεις».
Όντως, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η κρατικοδίαιτη έννοια του επιχειρείν με μηδενικό ρίσκο, ενεργοποίησε δικαίως αρνητικά αντανακλαστικά.
Ωστόσο, όποιοι επιλέγουν στην παρούσα συγκυρία να πιπιλάνε πάλι την καραμέλα των δημοσίων επενδύσεων ως πανάκεια αφενός δεν βλέπουν το χάσμα που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη αφετέρου «ξεχνάνε» ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2015 και μετά κατακρεουργήθηκε συστηματικά και χρησιμοποιήθηκε ως μηχανή παρασκευής υπερπλεονασμάτων για επιδοματικές και όχι αναπτυξιακές πολιτικές.
Νέα έξοδος στις αγορές
-Σας είχαμε πει σε ανύποπτη στιγμή ότι η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει πριν φτάσει το καλοκαίρι.
Απ’ ό,τι πιάνουν, όμως, οι… κεραίες μας, η εντυπωσιακή αναβάθμιση από τη Standard & Poors, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και το πακέτο οικονομικών μέτρων για την «επόμενη ημέρα» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, φέρνουν πολύ πιο κοντά την έκδοση ή την επανέκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.