THEPOWERGAME
-Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εμπόρους– εκτός από το δριμύ κατηγορώ σε όσους επιχειρηματίες ανέχονται παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν όλη την αγορά- είχε μια σημαντική είδηση: ο λογαριασμός της πανδημίας θα φτάσει στα 40 δισ. ευρώ. Για όσους έχουν χάσει το… μέτρημα, η τελευταία επίσημη σχετική ανακοίνωση έγινε προ ολίγων ημερών από τα πλέον αρμόδια χείλη του Χ. Σταϊκούρα, όταν ανακοινώνοντας τις παρεμβάσεις για τον Απρίλιο «φωτογράφισε» συνολικό κόστος 38 δισ. ευρώ.
-Αν διερωτάται κανείς πώς προκύπτει αυτή η διαφορά των 2 δισ. ευρώ, να θυμίσουμε ότι από αυτήν τη στήλη είχαμε σημειώσει ότι και ο Μάιος θα είναι δύσκολος για το οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι η εστίαση δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου και με δεδομένο, επίσης, ότι πολλές δραστηριότητες θα παραμένουν «κλειστές» ή θα τρικλίζουν από το σοκ της πανδημίας, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι τον επόμενο μήνα θα βγει άλλο 1 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για τα… συνήθη μέτρα στήριξης. Αν προσθέσουμε το «πακέτο» για τον τουρισμό και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, αλλά και τη διαφαινόμενη Επιστρεπτέα 8, τότε τα 40 δισ. ευρώ μοιάζουν μάλλον λίγα…
Έχει χαλάσει το κλίμα
-Το… γάντι στο οικονομικό επιτελείο πέταξε ο Γ. Στουρνάρας αναφορικά με το σχέδιο για τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα μείνει στο συρτάρι. «Αν δεν το υιοθετήσετε, θα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα» είναι το μήνυμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετά τον «Ηρακλή 2», θα φέρουν αντίστοιχο σχέδιο για το αναβαλλόμενο φόρο. Μη ρωτάτε, πάντως, αν το κλίμα μεταξύ Νίκης και Πανεπιστημίου είναι εύκρατο γιατί θα σας στεναχωρήσω…
Δεν έχουν πέραση οι προβλέψεις του ΔΝΤ
-Πού εκείνες οι ωραίες ημέρες, που το ΔΝΤ… φταρνιζόταν και πούντιαζε η Αθήνα… Έβγαλε άλλη μια έκθεση το Ταμείο, που προβλέπει ανάπτυξη 1,4% στο τέλος της 5ετίας και ουδείς συγκινήθηκε. Ακόμα και οι αγορές, που υποτίθεται μετράνε τη γνώμη του ΔΝΤ, ελάχιστα ασχολήθηκαν. Θα ήταν ενδιαφέρον, πάντως, να μας εξηγήσουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου γιατί δεν έχουν συνυπολογίσει το θετικό impact από τα 52 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτός αν γνωρίζουν ότι το Ταμείο δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ και μας το κρύβουν…
Στην απέξω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή επί της ουσίας ένσταση/ επιφύλαξη για τα προτεινόμενα έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Τσιτάτα, γενικολογίες και αφορισμούς ακούσαμε, με μια εξαίρεση: για το μοντέλο των δανειοδοτήσεων μέσω τραπεζών. Αυτό που επισημαίνεται- όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι από την αγορά- είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από πολύ σημαντικά projects, λόγω των κριτηρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Να το κρατήσετε αυτό το σημείο γιατί θα μας απασχολήσει πολύ…