THEPOWERGAME
-Μαθαίνουμε ότι λίαν συντόμως το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του για το «πακέτο» που θα συνοδεύσει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Τα φώτα δεν πέφτουν μόνο στις αποφάσεις για τεκμήρια και ηλεκτρονικές δαπάνες, αλλά κυρίως στα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι “κούρεμα” ανάλογο του περσινού στην προκαταβολή φόρου δεν θα πρέπει να αναμένεται, ωστόσο εξετάζεται κατά περίπτωση.
-Ειλημμένη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για «πάγωμα» του Τέλους Επιτηδεύματος σε δραστηριότητες που υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας για 4- 5 μήνες στη διάρκεια του 2020. Σημειώστε ότι αυτά τα δύο “θεματάκια” θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας στη μετά Covid εποχή…
Μέτρα 38 δισ. χαμένα στα επικοινωνιακά αυτογκόλ
-Από το ξέσπασμα της πανδημίας ως σήμερα, το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης με κόστος που θα ξεπεράσει τα 38 δισ ευρώ. Η ανεργία έχει συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα «λουκέτα» μέχρι τώρα έχουν αποφευχθεί, οι μισθολογικές απώλειες έχουν περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού. Πώς γίνεται, λοιπόν, να διαμορφώνεται η αίσθηση στην αγορά ότι η πραγματική οικονομία δεν έχει στηριχθεί επαρκώς;
-Μήπως τα μπρος- πίσω των τελευταίων εβδομάδων και η βιασύνη κάποιων να επικοινωνήσουν το άνοιγμα της αγοράς, υπονομεύει το σχεδιασμό του 12μήνου; Ποιος έχει την ευθύνη για το επικοινωνιακό αυτογκόλ της περασμένης Παρασκευής; Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να πάψει η πολυφωνία, αλλά μερικοί φαίνεται ότι το λησμόνησαν…
Οι τράπεζες κρατούν τα επιτόκια στο ύψος τους
-Σε μια συγκυρία όπου οι επιχειρήσεις ψάχνουν με το… ντουφέκι χρηματοδότηση για τα πρώτα, κρίσιμα βήματα, ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος. Ωστόσο, όποιος μιλήσει με ανθρώπους της αγοράς εισπράττει γκρίνια- στην καλλίτερη περίπτωση- καθώς οι τράπεζες αφενός δίνουν- αν δώσουν- χρήμα με το σταγονόμετρο, αφετέρου το δίνουν ακριβά, λες και συνεχίζουν να δανείζονται οι ίδιες από τον… ELA.
-Το ότι το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ έχει βοηθήσει να έχουν πρόσβαση και οι ελληνικές τράπεζες στο πάμφθηνο χρήμα της διατραπεζικής, δεν είναι μυστικό. Δεν είναι, επίσης, μυστικό ότι αυτό το όφελος από το σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού τους, δεν φτάνει στα επιτόκια χρηματοδότησης. Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνεται στο 3,80% και των παλιών στο 3,69%, με το περιθώριο επιτοκίου να φτάνει στο 3,73% και 3,62% αντιστοίχως! Not bad…