THEPOWERGAME
-Οι προσδοκίες στην αγορά για την «επόμενη ημέρα» έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη. Και δεν είναι μόνο ότι πολλοί- κυρίως οι πιο «μεγάλοι»- άρχισαν να προσαρμόζουν το σχεδιασμό τους στα δεδομένα που θα δημιουργήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι ότι δείχνει να παγιώνεται η αίσθηση πως η κρίση σύντομα θα μείνει πίσω και πως το ελατήριο της οικονομίας θα εκτιναχθεί.
-Και για να μη λέμε λόγια του αέρα, αρκεί μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ για να αντιληφθεί κανείς ότι το κλίμα αλλάζει. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή με «κλειστή» την αγορά, άνοιξαν 9.447 νέες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που κατέβαζαν ρολά μόλις 1.900, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο 7.547 επιχειρήσεων.
-Ποιο είναι το καλύτερο; Στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ισοζύγιο ήταν μικρότερο (7.251 επιχειρήσεις). Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι στο μεταβατικό διάστημα των επόμενων 3-4 μηνών, να υποβοηθήσει την αγορά και να μετουσιώσει αυτό το κλίμα σε πραγματική ανάπτυξη….
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
-Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Πίσω από το νέο πρόγραμμα για την εστίαση– και τα αντίστοιχα που έπονται για τον τουρισμό κλπ- βρίσκεται ο Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ενσαρκώνει τη φράση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
-Δεν είναι απλώς ότι παίζει στα δάκτυλα όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά «εργαλεία» έχοντας πολύτιμη θητεία και παράσημα στις Βρυξέλλες, δεν είναι μόνο ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Κοινοτικές υπηρεσίες.
-Είναι κυρίως ότι δουλεύει αθόρυβα κι αποτελεσματικά, ως γνήσιος τεχνοκράτης αλλά με γνώση και «όσφρηση» του τι γίνεται στην αγορά. Με τέτοιους ανθρώπους σε τόσο νευραλγικές θέσεις, η υλοποίηση του απαιτητικού Σχεδίου Ανάκαμψης γίνεται πολύ πιο εύκολη…
Ερωτήσεις που δεν απαντά η Κουμουνδούρου
-Έμεινε να αιωρείται η ερώτηση που απηύθυνε ο Κ. Μητσοτάκης στον Α. Τσίπρα για το πού διαφωνεί στα όσα προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Η αλήθεια είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβριο- που δημοσιεύθηκε το προσχέδιο- ως σήμερα, μόνο γενικότητες και βαρετούς αφορισμούς άνευ περιεχομένου έχουμε ακούσει από την Κουμουνδούρου, λες και φοβούνται να παραδεχθούν ότι το Σχέδιο ενσωματώνει υπερπολύτιμες παρεμβάσεις, που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
-Κι ενώ θα μπορούσε να αποδεχθεί κανείς ως πολιτικά θεμιτές τις όποιες ενστάσεις ή επιφυλάξεις για μεταρρυθμίσεις π.χ. στο πεδίο των εργασιακών, για τα υπόλοιπα φλέγοντα η Κουμουνδούρου δεν έχει αρθρώσει μισή λέξη. Για παράδειγμα, συμφωνεί ή διαφωνεί με τα πράσινα έργα; Συμφωνεί ή διαφωνεί με την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και των επιχειρήσεων; Συμφωνεί ή διαφωνεί με την ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας για ευαίσθητες ομάδες; Αυτή η ψευτοϊδεολογική αγκύλωση μας έχει φάει εδώ και τόσες δεκαετίες…
Το τελευταίο ορόσημο για την ανάπτυξη
-Ο κύβος ερρίφθη. Η εστίαση πάει για τα μέσα Μαΐου, δηλαδή μαζί με την επίσημη έναρξη του Τουρισμού. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν μπορεί να δουλέψει το λιανεμπόριο γι’ αυτόν τον ενάμιση μήνα, χωρίς νέο άνοιξε- κλείσε.
-Επί της ουσίας η 15η Μαΐου είναι το τελευταίο ορόσημο, αν θέλουμε να επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για την οικονομία, που προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3-3,5%. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα προκαλέσει προβλήματα…