THEPOWERGAME
-Απ’ ό,τι μαθαίνω, οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του Απριλίου και των επόμενων μηνών, θα γίνουν σε πολύ βαρύ κλίμα. Εκεί που υπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα εξαγγείλουν μέτρα, που θα συνοδεύσουν επιχειρήσεις- εργαζόμενους στην έξοδο από το τούνελ της πρωτοφανούς κρίσης, πλέον είναι υποχρεωμένοι να λάβουν μέτρα στήριξης επειδή πολλές δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστές ή θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και τον Απρίλιο και πιθανώς το Μάιο.
-Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η πιθανή παράταση του lockdown ως τις 12 Απριλίου θα έχει πρόσθετο κόστος γύρω στα 2,25 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο λογαριασμός από την 1η Μαρτίου ανεβαίνει στα 4,5 δισ ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι ζημιές στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που φυτοζωούν εδώ και μήνες…
Περιμένοντας να έρθουν και οι… ακρίδες
-Είναι να μη σε θέλει η μπάλα… Εκεί που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το άλμα, μας προέκυψε η πανδημία και η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Κραχ. Εκεί που λέγαμε ότι «άντε και τελειώνουμε», μας ήρθε το τρίτο κύμα του ιού και μάλιστα μεταλλαγμένο, κρατώντας την αγορά σε καραντίνα πέρα από κάθε πρόβλεψη.
-Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «κόλλησε» και ο «γίγαντας» στη Διώρυγα του Σουέζ, με τους ειδικούς να μας επισημαίνουν ότι πέρα από τις σοβαρές διαταραχές στο εμπόριο και την άνοδο τιμών- ελπίζουμε παροδικές- θα έχει πρόβλημα και το λιμάνι του Πειραιά στο στίβο του ανταγωνισμού με τα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Το μόνο που μένει είναι να σκάσει και κανένα κύμα… ακρίδων.
Αύξηση καταθέσεων και σενάρια εκλογών
-Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν κάποιοι να επιμένουν σε σενάρια εκλογών, όταν αφενός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει κόψει κάθε τέτοια συζήτηση αφετέρου η κατάσταση στην οικονομία είναι τέτοια, που τέτοιου είδους σκέψεις είναι εκτός τόπου και χρόνου.
-Συγγνώμη που θα χαλάσω το κέφι σε κάποιους αλλά το σενάριο ότι οι συσσωρευμένες καταθέσεις θα τονώσουν την κατανάλωση, άρα και το ΑΕΠ, πάσχει εκ θεμελίων. Όντως, από το Δεκέμβριο του 2019 ως το τέλος του φετινού Φεβρουαρίου, οι καταθέσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 19,7 δισ ευρώ.
-Αυτό που λένε, όμως, τραπεζικές πηγές είναι ότι αυτή η αποταμίευση αφορά κυρίως σε αναβληθείσες δαπάνες για ταξίδια, για εστίαση, για αναψυχή, δηλαδή αφορά κυρίως μεσαία εισοδήματα. Αυτές οι δαπάνες, λοιπόν, από τη στιγμή που δεν προορίζονται για βασικές ανάγκες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πέσουν με τη μία στην οικονομία. Τουναντίον…