THEPOWERGAME
-Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ διαπιστώνω ότι μάλλον έχει χαθεί η μπάλα με τις πληρωμές, ειδικά στους ιδιοκτήτες με τα «κουρεμένα» ενοίκια. Δεν ξέρω αν «χτίστηκε» προβληματικά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η υποδοχή και η επεξεργασία των δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι συμψηφισμοί της περσινής Άνοιξης, ούτε είναι θεμιτό να μην έχουν πληρωθεί ακόμα τα χρωστούμενα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
-Στα αυτιά μου φτάνουν, επίσης, παράπονα από επιχειρήσεις, που ενώ πήραν το «οκ» για την Επιστρεπτέα 5, δεν έχουν δει ακόμα το χρώμα του χρήματος, ενώ τελειώνουν οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα 6! Μήπως οι διασταυρώσεις στην ΑΑΔΕ πρέπει να «τρέξουν» λίγο πιο γρήγορα;
«Αιμορραγία» στο εμπόριο
-Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνουν απολύτως το υπουργείο Οικονομικών που «καίγεται» να ανοίξει η αγορά, προφανώς με αυστηρά πρωτόκολλα. Τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου είδαν τις πωλήσεις τους να «βουτάνε» κατά 8,3%, δηλαδή με λίγα λόγια χάθηκαν περί τα 615 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.
– Συνολικά, δε, στην οικονομία μπήκαν 3 δισ. ευρώ λιγότερα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους φόρους που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών να μπουν στα κρατικά ταμεία αλλά και τη ρευστότητα των ίδιων των επιχειρήσεων που καλούνται να επανεκκινήσουν μετά από μήνες αστάθειας αλλά και να ανταποκριθούν στις τρέχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στον Προϋπολογισμό περί τα 3 δισ ευρώ, έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης…
Alert για τη βιομηχανία
-Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι πέρα από την προφανή ζημιά στη «βιτρίνα», δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα, έχει αρχίσει και διαβρώνεται ο δευτερογενής τομέας, δηλαδή η μεταποίηση. Τα σημάδια ήταν εμφανή από τον περασμένο χρόνο, αλλά μπαίνοντας το 2021 η “αιμορραγία” συνεχίζεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις μικρές μονάδες και τους εργαζόμενους τους.
-Οι βιοτεχνίες ενδυμάτων είδαν τον τζίρο τους να πέφτει 34,6%, οι βιομηχανίες δερμάτινων ειδών “έπεσαν” 39,1%, ενώ αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση- αν όχι προβληματισμό- είναι ότι παρά την αύξηση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων είδε τον τζίρο της να πέφτει 2%…